Pintér Szilárd elmondta: várhatóan a héten lezárul a tenderdokumentáció minőségbiztosítása, ezt követően megindulhat a kivitelezés közbeszerzési eljárása. Közlése szerint a két éve indított program beruházásai 2014. februárban elkezdődhetnek, és a projekt 2015. június 15-i határidőig sikeresen befejeződhet.

A kormány július 10-i határozatában döntött arról, hogy a 2,8 milliárd forintos, európai uniós támogatással zajló programról saját hatáskörben gondoskodik. Az indoklás szerint a minőségbiztosítás hiánya miatt elhúzódhat a közbeszerzés, valamint a fizikai munkálatok. A társulás elnöke kitért arra, hogy a megvalósításra kijelölt Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnerként szakmai segítséget nyújt ahhoz, hogy a projekt határidőre megvalósuljon.

A program keretében a Tolna megyei Csibrák, Döbrököz, Kurd, Attala, Csikóstőttős, Dalmand, Dombóvár, Gyulaj, Kapospula, Kaposszekcső, Kocsola, valamint a Somogy megyei Csoma és Szabadi települések vízhálózata újul meg. Az ivóvíz Dombóvárról távvezetékeken jut el az érintett települések többségére, Döbrököz és Kurd önálló kútból nyeri majd a vizet, emellett hálózatrekonstrukciót is végeznek az uniós forrásokból.

A dombóvári kistérségben jellemzően a víz ammónia-, vas- és mangántartalma haladja meg a határértékeket, három településen, Döbröközön, Kurdon és Csibrákon az arzéntartalom is magasabb az európai uniós szabvány szerint literenkénti 10 mikrogrammnál. A három községben 2012 decemberétől vas-hidroxid alapú arzénmentesítő töltetekkel vonják ki az arzént az ivóvízből.