Jelenleg hazánk döntő részén megfelelő a talajnedvesség, a kapás növények szépen fejlődhetnek, a meleg és jobbára száraz időben pedig jól lehet haladni a még kint lévő kalászosok aratásával is. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban nem ilyen ideális a helyzet, arrafelé nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség. A folytatásban marad a meleg, nagyrészt száraz idő, csak egy-két nap van esély zápor, zivatar kialakulására.

A keleti országrészben még nem mindenhol végeztek a búza aratásával, a munkákat a csapadékos idő hátráltatta, miközben a lábon álló gabona minősége egyre romlott. A kapás növények közül a napraforgó és a kukorica számára az eddig sokfelé száraz Dunántúlon különösen jól jött a csapadék. A keleti tájakon az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein az időszakos vízborítás károsította a növényeket. A nedves, párás időjárás azonban a növényi kórokozóknak is igen kedvezett.

Pénteken meleg, napos időnk lesz kevés helyen csapadékkal. Az északkeleti és délnyugati tájak fölé érkeznek felhők, zápor, utóbbi térségben zivatar is kialakulhat, de nem nagy számban. Változó irányú légmozgás várható, élénk lökések inkább csak az északi megyékben lehetnek. Intenzív csapadékhullás környezetében viszont erős, viharos lökések sem kizártak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 21 fok között alakul, de nagyobb tavaink partjain és a belvárosokban ennél is melegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, de északnyugaton egy-egy helyen 36 fok sem kizárt.

időjárás

Marad a kánikula – fotó: Shutterstock

Az előttünk álló 6-8 nap során jellemzően száraz, meleg, nyári időre van kilátás. Csütörtökön és pénteken elszórtan, majd egy gyenge hidegfront hatására hétfőn és kedden nyugaton és északon többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A többi napon nem valószínű csapadék, és a hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét közepétől tartósan meleg, száraz, nyugodt idő következhet. Területi átlagban csak nyugaton valószínű számottevő mennyiségű csapadék, így általában a talajok száradására lehet számítani.

A levegő páratartalma napközben még a záporos napokon is 50% alá csökken (szombaton északnyugaton akár 20% alá is eshet), tartós vízborítás a növényzet levelein nem valószínű, a gombás megbetegedések tehát nem kapnak erőre. Tartósabb szél inkább csak kedden várható. A legmelegebb órák hőmérséklete általában 30 fok körül alakul.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: Shutterstock