A KAP Nemzeti Irányító Hatóság 5/2024. számú közleményében a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény 16. § alapján - az uniós jogi aktusban foglalt előírások teljesítésének vizsgálatát követően – bizonyos mezőgazdasági biztosítási szerződések jóváhagyásáról rendelkezett a 2024-es évre vonatkozóan.

2024. március 14-én megjelent a „Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR II. pillér): "Díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás" című (KAP-RD16-1-24 kódszámú) pályázati felhívás. A felhívás alapján a 2024. évtől évente – 2027. évig – a tárgyévi egységes kérelem keretében, annak benyújtására nyitva álló időszakon belül, az egységes kérelembenyújtás szabályai szerint lehet támogatási kérelmet benyújtani.

A felhívás keretében olyan biztosítási szerződéseket érintően nyújtható támogatás, amelyek általános és különös feltételei a KAP Nemzeti Irányító Hatóság tájékoztatásban foglalt eljárás szerint jóváhagyásra kerültek – hívta fel a figyelmet a Hatóság.


Friss közleményében a Hatóság arról tájékoztatta a kedvezményezetteket és az érintett biztosító társaságokat, hogy az 5/2024. számú közleményben jóváhagyott mezőgazdasági biztosítási szerződéseket a KAP-RD16-1-24 kódszámú pályázati felhívás alapján benyújtásra kerülő támogatási kérelmek tekintetében a KAP Nemzeti Irányító Hatóság elfogadottnak tekinti.

Az 5/2024. számú közleményben jóváhagyott mezőgazdasági biztosítási szerződések:

1. Agrár Biztosító, Österreichische Hagelversicherung

  • SUB-A 20240101 számú biztosítási feltételek a díjtámogatásban részesíthető „A" típusú mezőgazdasági biztosításokhoz;
  • SUB-B 20240101 számú biztosítási feltételek díjtámogatásban részesíthető „B" típusú mezőgazdasági biztosításokhoz;
  • SUB-C 20240101 számú biztosítási feltételek díjtámogatásban részesíthető „C" típusú mezőgazdasági biztosításokhoz;

2. Allianz Hungária Zrt. AHE-11535/8 számú Ügyfél-tájékoztató és Általános Biztosítási Feltételek című nyomtatványa;

3. Generali Biztosító Zrt.

24217 számú, A díjtámogatott biztosítások feltételfüzete: A díjtámogatott növénybiztosítások általános feltételei (DNÁF) és a biztosítási módozatok különös biztosítási feltételei (NKF);

4. Groupama Biztosító Zrt.

  • 13221/11 nyomtatványszámú GB441 jelű gazda biztosítás csomag – „A" típusú növénybiztosítás különös szerződési feltételei és ügyfél tájékoztató;
  • 13221/11 nyomtatványszámú GB442 jelű gazda biztosítás csomag – „B" típusú növénybiztosítás különös szerződési feltételei és ügyfél tájékoztató;
  • 13221/11 nyomtatványszámú GB443 jelű gazda biztosítás csomag– „C" típusú növénybiztosítás különös szerződési feltételei és ügyfél tájékoztató.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock