Kárpátalja értékei és értékőrei kiállítás keretében mutatkoztak be a Nagydobronyi Középiskolában, az eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott köszöntő beszédet. Az értékőr képzés megvalósulását a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület csatlakozásával határon túl is új taggal bővült a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat. Az értékőr képzés célja, hogy a résztvevők bekapcsolódhassanak a helyi értékek gyűjtésébe, megóvásába, minél szélesebb körben történő megismertetésük érdekében. Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktár koordinációs megbízottja által vezetett alapítvány munkatársai összesen négy hétvégét töltöttek Nagydobronyban. Arra kaptak felkérést, hogy a Veszprém megyéből indult értékőr-hálózat módszerével, Kárpátalján is képezzenek értékőröket, akik saját településeik értékeit kutatják. A frissen megnyílt kiállításon tárgyiasult formában és fotókon is megjelenítették Nagydobrony, illetve az értékőrök saját településeinek kiemelt értékeit.

értékőrök

Kárpátalja is tele van magyar értékekkel – fotó: Szabó Máté

Szakáli István Loránd beszédében kiemelte, fontos, hogy a hungarikum törvény közösségformáló hatása a határon túli területeken is megjelenjen. A hungarikum törvény ugyanis olyan nemzeti törvény, amely a magyar nemzet egészéről szól, éljenek azok a Kárpát-medence vagy a világ bármelyik pontján. Globalizálódó világunkban a helyi gazdaság fejlesztése kitörési lehetőséget jelenthet a kisebb és nagyobb közösségeknek egyaránt.

A helyi gazdaságfejlesztés azonban csak azon közösségek számára hozhat eredményeket, melyek helyi erőforrásokkal, helyi értékekkel rendelkeznek, és azokat okosan tudják használni. Ha tisztában vagyunk értékeinkkel, akkor ez itt Kárpátalján is hozzájárul önbecsülésünk javulásához és összességében Kárpátalján is kicsit jobb lesz magyarként élni – mondta el a helyettes államtitkár.