A GVH közleménye szerint az érintett cégek a Növényvédőszer- és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete (NMKSZE) kereteit is felhasználva, 2008-tól kezdődően arra törekedtek, hogy a beszerzési és értékesítési feltételek egységesítésével a piacot egymás között felosszák és az árakat egyeztessék.

A hatóság első lépésként az egyes vállalkozások székhelyén tavaly december 19-én tartott előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét. Az eljárás a NMKSZE, a Bayer Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a BASF Hungária Vegyiáru és Kiegészítő Termék, a Berendezés- és Szolgáltatás Kereskedelmi Kft., a Syngenta Növényvédelmi Kft., az Arysta LifeScience Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Cheminova Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Chemtura Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepe, a Dow AgroSciences Hungary Növényvédőszer Kereskedelmi Kft., a DuPont Magyarország Kereskedelmi Kft., a Makhteshim Agan Hungary Kereskedelmi Zrt., a Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Kft., a MONSANTO Hungária Kft., a Nufarm Hungária Kft., a SUMI AGRO HUNGARY Kereskedelmi Kft., a Hőgyészi Agrokémiai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. , az AGRO MULTISECTOR Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Alisca Agrárház 2010 Kft., a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., a LASA Agrokultúra Kft., a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. és az IKR Kereskedelmi Zrt ellen indult.

A növényvédőszer-gyártó vagy azt importáló vállalkozások, az NMKSZE kezdeményezésére valószínűsíthetően részt vettek a növényvédőszer-kereskedő vállalkozások egyeztetett piaci magatartásában, így például a promóciós célú ingyenes termékminták piacról való kivezetésében. A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont vállalkozások magatartásukkal feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A közlemény szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették, az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint a hasonló eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható - olvasható a közleményben.