Az indítványozó szerint az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdését sérti az, hogy nem előzte meg társadalmi egyeztetés vagy előzetes hatásvizsgálat az új katatörvény elfogadását. A jogalkotó nem biztosított kellő felkészülési időt sem az érintettek számára, írta meg az Index.

A panasz benyújtója szerint a szabályozás súlyosan sérti az érintett vállalkozások alapjogát, az emberi méltósághoz való jogot. Azzal, hogy a törvény elzárja az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény hatálya alól kivett, ám adózási szempontból a „rendes" egyéni vállalkozóktól semmilyen tekintetben nem különböző vállalkozásokat (köztük az egyéni ügyvédeket) a kata választása alól, a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, mivel nem áll rendelkezésre olyan adózási nem, amely ne lenne sokkal hátrányosabb.

Az indítványozó ügyvéd azt is megfogalmazta, hogy az a tény, hogy az adóhatóság nem folytatott fokozott ellenőrzéseket annak érdekében, hogy kiszűrje azokat, akik "bújtatott" munkaviszonyban vannak, még nem adhatna okot arra, hogy aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény nem merülhet fel.

Előzmények

Az Országgyűlés megszavazta a kata új szabályait!

Itt vannak a részletek a katatörvény módosításáról

Indexkép: Pixabay