A WWF nemzetközi természetvédő szervezet szerint az orosz kaviárt adó Kaszpi-tengeri tokhal egyedszáma ma már 40-szer kevesebb, mint 15 éve volt. A természtevédő szervezetnél úgy vélik az állatot 6 éven át nem szabadna halászni ahhoz, hogy a tokhal állomány regenerálódhasson. A WWF szerint a kaviár - amely ugyanolyan szintű szimbóluma Oroszországnak, mint a balalajka, a Matrjoska baba, a vodka és a Kalasnyikov géppisztoly - hamarosan teljesen eltünhet.

"Ha azt akarja, hogy még a gyermeke is tudja, milyen íze van a kaviárnak, akkor 6 évig ne vásároljon kaviárt" - ez a jelszava a WWF-nek.

A tokhal állománya először a 60-as években csappant meg a volgai vízerőműépítések miatt. A vízlépcsők ugyanis megakadályozták a tokhalat, hogy felússzon szokásos ívóhelyére. Emiatt 25 százalékkal csökkent az állomány. A következő csapás a 90-es évek elején érte a tokhalat, amikor a Szovjetunió után a gazdasági válságban ugrásszerűen megnőtt az orvhalászat a Volga-deltában.

A WWF becslése szerint a mai 1,000 tonnás évi orosz kaviárfogyasztás 92 százaléka orvhalászatból származik. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint a fogyasztás évi 1200 tonna, és ennek nagy része illegális eredetű.

Forrás: www.hirado.hu