A világtermesztésből fokozatosan kiszoruló, de sok helyütt viszonylag könnyen termeszthető kenderre leginkább rostnövényként és a különböző kábítószerek forrásaként gondolunk. A Hohenheimi Egyetem kutatói azonban rámutattak arra, hogy ez a két terület csak egy kis részét teszi ki a kender felhasználási lehetőségeinek – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

Kender

A kender élelmiszerek alapanyaga is lehet – Fotó: pxfuel.com

A növény akár 25 százalék – kedvező aminosav összetételű – fehérjét tartalmazó magja élelmiszerek alapanyaga is lehet, főleg az egyre nagyobb mennyiségben keresett húshelyettesítők esetében, sőt takarmány alapanyagként a szójaimport egy részét is kiválthatja.

Erre a célra a pszichoaktív anyagoktól mentes fajták alkalmazhatók.

A kender az európai vetésszerkezetbe, illetve vetésforgóba is jól beilleszthető. Dr. Forough Khajehei elmondta, hogy az Egyetem munkatársai az érdekelt termelőkkel együttműködve technológiákat is kidolgoztak a különböző hasznosítási irányokra, és már mintegy 20, korszerű fajtával rendelkeznek.

A német Signature Products GmbH vállalkozik a termelő, kutatók és felhasználók közösségének összefogására a termelés és értékesítés megszervezése érdekében.

A kendert Magyarországon 30-35 évvel ezelőtt még mintegy tízezer hektáron termesztették. Könnyen elképzelhető, hogy az új hasznosítási lehetőségek újra fellendítik a termesztését.