Még mindig az aszály határozza meg a gyümölcsöseink és a szőlő állapotát mind növényegészségügyi, mind élettani szempontból. Hiába volt a hétvégén enyhülés és esőzések, még mindig több havi csapadék hiányzik a talajból, amit még az egyébként jó szárazságtűrő képességgel rendelkező szőlő is megérez. Jó hír, hogy 40 °C körüli hőmérsékletekre már nem kell számítanunk, és egy újabb lehűlés is várható, ami némi csapadékot is hozhat magával.

Almásokban védekezzünk a varasodás és a lisztharmat ellen!

Almásokban a gyümölcs a szárazság ellenére gyarapodik, a korai fajták esetében már a zsendülés ad színt a termésnek. Növényvédelem tekintetében még most sem a varasodás (Venturia inaequalis) és a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) okozza a legnagyobb problémát. Habár a lisztharmat még mindig fertőz, de jellemzően a hajtásokat célozza meg. A varasodás a nedvességre reagál, így annak követése útmutatóként szolgál a védekezéshez. A védelmet természetesen mindkét kórokozó ellen fenn kell tartani, különösen a kései fajták esetében.

A kártevők közül az almamoly (Cydia pomonella) jelenleg is nagy számban rajzik, és megállás nélkül emelkedik a „férges" gyümölcsök száma. A vízhiány és a napégés mellett ez okozza az almák idő előtti földre hullását.

hullik az alma az almafáról

Az alma hullajtja gyümölcseit – fotó: Lepres Luca

Védekezzünk a dióburok-fúrólégy ellen!

A csonthéjas ültetvényekbe kihelyezett feromonos csapdák kevesebb szilvamoly(Grapholita funebrana) és keletigyümölcsmoly-egyedet fognak az előző hetekhez képest. A szilvamoly lárvái látványos tüneteket okoznak erősödő terméshullás formájában. A védekezés szükségességét azonban a helyi fogási adatok alapján kell eldöntenünk, figyelembe véve az élelmezés-egészségügyi várakozási időket.

A dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) ellen még mindig érdemes védekezni, az imágók rajzása tovább erősödött az elmúlt napokban.

A szőlőt károsítja a lisztharmat, a magnéziumhiány, a darazsak és a seregélyek is

A szőlőben körültekintően, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők figyelembevételével kell megterveznünk az utolsó permetezéseket. A szüret várhatóan akár 2-3 héttel korábban fog megkezdődni. Idén is a lisztharmat (Uncinula necator) dominált a betegségek között, közepes (-erős) fertőzöttséget ért el. Az elhanyagolt lombozatú állományban még mindig fertőz a kórokozó, de a bogyók fogékonysága fokozatosan csökken.

Az ESCA okozta tigriscsíkos levelek mellett a magnéziumhiány jellegzetes tünetei is megmutatkoznak a szőlő levelein. A zsendülő bogyókat a darazsak rágják, a fürtökre pedig a seregélyek és a vadak is szívesen rájárnak.

magnéziumhiány szőlőn

A magnéziumhiány jellegzetes levéltünete szőlőn – fotó: Lepres Luca

Egyre több a poloska, védekezés szükséges

A poloskák, főleg az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys) és a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) polifág kártevő révén egyre több kultúrában sokasodnak. Szívogatásukkal minőségrontó kártételt okoznak számos zöldség- és gyümölcsfélénk termésében. Például a paradicsomon szívogatásuk hatására besüppedő, sárgás foltok jelennek meg, ami ettől fogyasztható marad, de a piacossága jelentősen leromlik.

A nyár végére egyre nagyobb tömegben és egyre nagyobb területen jelennek majd meg, ezért a védekezés kifejezetten nehéz ellenük. Növényvédő szerek tekintetében a kontakt piretroidok hatásosak ellenük, és miután ezeknek rövid az élelmiszer-egészségügyi várakozási idejük, az érő termésekkel rendelkező növények esetében is alkalmazhatók.

poloska támadja a szőlőt

Egyre több növényen és tömegesen vannak jelen a poloskák – fotó: Lepres Luca

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.