Nagy István két traktort és kiegészítőket, míg Sándor Sanyi egy traktort s szintén kiegészítőket tudott venni a pályázaton nyert milliókból.

55 %-ot maguknak kellett hozzátenni, de így is nagyon jól jártunk, hisz a 45 %-ot ingyen kaptuk – mondja a száz hektárnál is több területen gazdálkodó Nagy István. Huszonöt éve foglalkozok mezőgazdasággal, kezdetben csak kiegészítő tevékenységként, munkahely mellett. A szüleim is gazdálkodtak, tőlük, s az iskolában is tanultam. Mezőgazdasági gépész a szakmám. Mikor elkezdődött a privatizáció én is vettem földet itthon, meg más falukban is, ahol fekete föld van. Kilencvenháromban vállalkozó lettem, azóta a mezőgazdaságról szól az életünk. Eddig két traktorom volt, most a pályázat segytségével még kettőt vettem. A feleségem itthon van, intézi a papírmunkákat, mert én ahhoz nem értek. A lányom a főiskola után EU pályázatíró képesítést is szerzett. Ketten viszik az adminisztrációt, figyelik a pályázatokat, reklámokat, hírdetéseket, mikor mire adnak támogatást. A falugazdász meg a barátok is szólnak ha van valami új dolog. Én meg végzem ami jön sorba. Bírkát tenyésztek s minden fajta növényt. Sok takarmány kell a jószágoknak, de, amit tudunk azt eladjuk. Igaz, hogy mi egyharmadát kapjuk a búzáért, mint a portugálok, de kivárunk, hátha jobb lesz itt is. Amit keresünk azt beforgatjuk újabb pályázatok önerejébe, mert most kell kihasználni a lehetőségeket. A traktorok újak, a kocsink meg több mint tíz éves. A gép a fontosabb, mert a földet művelni kell.

Sokszor kerülök megalázó helyzetbe, akkor elmegy a kedvem – veszi át a szót a csinos gazdasszony. Egyik hivataltól megyek a másikhoz ilyen igazolás, olyan igazolás. A múltkor is azt mondja az egyik ügyintéző, ki tudok fizetni kétezer forintot? Közel 20 milliós pályázatot adtunk be, s nem feltételezi hogy van két ezres a zsebemben. 

Kényszerből lett földműves

Megszünt a munkahelyem – kezdi történetét Sándor Sándor, aki három évvel ezelőtt lett a „maga ura”. Régen hobbiból tartottam lovat, nem volt idegen sem az állat, sem a föld. Saját földem csak öt hektár van, a többi huszonötöt bérlem a Nemzeti Parktól. A védett területen legelnek a juhok, évi háromszáz napot is kint vannak. Ezzel a deffenzív tartással önmagát fenntartja a gazdaság, de a családnak még nem jut belőle. Ha a támogatások elérik az EU szintet, akkor szerintem én is többet tudok tenni a családi kasszába. Most a feleségem tanári fizetése a fix, de kivárunk egyszer csak – csak jobb lesz. Ez volt az első pályázatom, örülök a sikernek.

Nagyon kellett a traktor és a kiegészítő tartozékok. A sok bonyolult papírmunka idegölő, de ha profival csináltatom, akkor elviszi a hasznot. Segítenek a barátok, akik már régebben benne vannak a „szakmába”. Örülök hogy nyertem, ez lendületet ad. Ajánlom mindenkinek, hogy ne ijedjen meg a sok papírtól, hisz abból lehet gép, szerszám, s éppen amire kiírják a pályázatot.

Forrás: http://www.haon.hu/