Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Karim Maszimo kazah miniszterelnök közösen adták át a városligeti Asztana úton Abay Kunanbajev szobrát, mely a kazah-magyar barátságot jelképezi - tudósít a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Fazekas Sándor az ünnepségen kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Kazahsztánnal 1500 évre visszamenőleg bizonyítható történelem köt minket össze. Közös bennünk a pusztai, nomád múlt, az állat- és növénytermesztésen nyugvó gazdálkodás, továbbá a lovasnemzeti identitás egyaránt. Magyarország 23 évvel ezelőtt elsőként ismerte el a Kazah Köztársaság függetlenségét, ezzel is erősítve a közös történelmi gyökereket. A miniszter emlékeztetett: a kapcsolat ápolására országaink rendszeres találkozókat szerveznek a keleti rokonság jegyében.

Mindkét nép számára lényeges a hagyományok ápolása és a történelem felelevenítése. Idén 110 éve, 1904-ben hunyt el Ibrahim Abay Kunanbajev kazah költő és zeneszerző, művész. Ő volt a kazah irodalom és irodalmi nyelv egyik megteremtője. Művészete a világ minden táján megkérdőjelezhetetlenül egybeforrt Kazahsztán nevével. Költészetében mesterien ötvözte a klasszikus keleti irodalmak hagyományait.