Az Európai Bizottság az agrárpolitika alapos átgondolását javasolja. Az agrárbiztos ismertette állásfoglalását, miszerin: „Európa kulcsfontosságú választás előtt áll. Vagy fenntartjuk az élelmiszerbiztonságot garantáló, de egyértelműen elavult támogatási rendszert vagy átalakítjuk, igazodva az új gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kihívásokhoz”.
A vitairat a tervezett változtatásokra több verziót is felvázol, kiemelve, hogy a támogatásoknak nemcsak a termelők, hanem a fogyasztók, az adófizetők, tehát az egész társadalom érdekét is szolgálniuk kell. Az Európai Bizottság zöldebb és az általános vidékfejlesztést jobban szolgáló támogatási rendszert akar, amely egyszerűbb, átláthatóbb és egységes.
2013 után minden tagállam számára azonossá kell tenni a szabályozást, vagyis el kell tűnniük a régi és az új tagországok közötti különbségeknek. Konkrét számok még nincsenek a tervezetben, a Bizottság jövő tavaszra ígéri a részletesebb javaslatokat. Az átalakításokkal kapcsolatban óriási vita várható a jelentős mezőgazdasággal rendelkező, illetve az agrárszükségletet alapvetően importból fedező uniós tagállamok között.

További hírek a reformtervről