Az amerikai San Diegó-i Állami Egyetem kutatói – többéves kutatás és kísérletezés alapján – megállapították, hogy az aszalt szilva fogyasztása jótékony hatást gyakorol az emberi csontozat fejlődésére.

aszalt szilva

Az aszalt szilva fogyasztása jótékony hatást gyakorol az emberi csontozatra - Fotó: pixabay.com

A csontritkulás "néma betegség", ami nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti

Ennek főleg a hagyományosan nőket támadó csontritkulás megelőzésében lehet különleges jelentősége, bár ez az alattomos, azaz többnyire későn észlelhető hiányosság vagy betegség az 50 év feletti férfiaknál is gyakran jelentkezik.


A rendszeresen aszalt szilvát fogyasztók csoportjában kevésbé károsodott a csontozat

A kutatók a férfipácienseket 66 fős csoportokra osztva, egy éven keresztül napi 100 grammnyi (10-12 szem) aszalt szilva elfogyasztásának hatását mérték. Férfibetegek esetében ez volt az első ilyen jellegű felmérés. A kísérlet alapján megállapították, hogy az aszalt-szilva fogyasztók csontozata jóval kevésbé károsodott mint a kontroll csoporté. Az aszalt szilva kedvező hatása tehát egyértelműen bizonyítottnak tekinthető, a hatás pontos kiváltó oka és mechanizmusa azonban még további tanulmányozást igényel.

aszalványok

Az aszalt szilva kedvező hatása egyértelműen bizonyított, a vizsgálatok folytatódnak a pontos okok tisztázására - Fotó: pixabay.com

A csontvesztés megelőzése változó korban nagyon fontos

A kutatások eredményeit a Journal of Medicinal Food folyóiratban közölték. Az Osteoporosis International folyóiratban is megjelent egy ugyanezen témával foglalkozó tanulmány, amely szerint a változó kor harmadik szakaszában lévő nőknél napi 50 gramm aszalt szilva elfogyasztása is segíthet a csontveszteség megelőzésében.