Az első fertőzések egyre korábban következnek be, már 3-5 leveles állapottól - ami rendszerint  május elejére esik - számítani lehet a fertőzés megtörténtére, ezért nem szabad elhanyagolni a korai lisztharmat elleni védekezéseket. Amennyiben  a száraz időjárás más gombabetegségek elleni védekezést nem indokol, a lisztharmat ellen akkor is feltétlenül permetezni kell. A hosszú permetezési fordulók esetén a betegség felszaporodik és virágzás után a fürtön már nagyon nehéz a kialakult fertőzést blokkolni.

A virágzás utáni védelem  kiváló készítménye a Dynali, amely két jól ismert hatóanyag, a cyflufenamid és a difenokonazol gyári kombinációja. A két hatóanyag együttesen, egymás hatását kiegészítve véd a lisztharmat ellen levélen és fürtön egyaránt. A kettős védelem oka az eltérő hatásmód és hatáshely.

Az új hatóanyag, a ciflufenamid, egyrészt kötődik a levél és a fürt viaszrétegéhez, ezáltal felszíni védelmet biztosít, másrészt a levéllemez szöveteiben is elmozdul. A jól ismert difenokonazol a növény szöveteibe felszívódva biztosít megfelelő védelmet.

A ciflufenamid hatóanyag az amidoxine hatóanyagcsoportba tartozik, transzlamináris aktivitással rendelkezik. Gátolja a gombakórokozó hausztóriumainak képzését és növekedését, illetve a spóra képzést is. Ezáltal nem csak a gomba szaporodását, de a növényi szövetekbe történő bejutását is megakadályozza.

A difenokonazol triazol típusú hatóanyag, amely gyorsan felszívódik, transzlokálódik is a növényi szövetben. Elsősorban a kórokozó spóraképzésére, illetve a spórák virulenciájának a csökkentésére alkalmas.

A Dynali  két hatóanyaga egymást segítve fejti ki a hatását. Hatékony a fertőzés kialakulását követően kijuttatva is, de elsősorban megelőző jelleggel tudja kifejteni a legkedvezőbben hatását.

Laboratóriumi tesztekkel bizonyították, hogy a gázosodó tulajdonságai kiemelkedőek, ezáltal a növény olyan felületét is megvédheti, ahova esetlegesen nem jutott permetcsepp. A gyors felszívódás következtében a permetezés után 2 órával már nem lehet hatékonyság csökkenést tapasztalni.

A Dynali hatékonysága a legkiemelkedőbb a bogyóvédelemben ezért az első védekezést a virágzás időszakára időzítsük.

A Dynali helye a Syngenta technológiai ajánlatában

A Dynali helyét a növényvédelmi ajánlatunkban nagymértékben meghatározzák biokinetikai tulajdonságai. Technológiai ajánlatunkban a vegetációs időszak elején kezdjük a permetezést   a kontakt hatású Thiovit Jet-el, ezt követően térjünk át a felszívódó hatású Topas-ra. A virágzás utáni időszakban a Dynali, kimagasló szisztémikus tulajdonságával és gázhatásával, teljes védelmet nyújt fürtön és levélen egyaránt, a fürtzáródást követően pedig térjünk át kontakt készítményekre.

A Dynali főbb tulajdonságai tehát:
•    Kiváló hatékonyság lisztharmat ellen levélen és fürtön.
•    Preventív és kuratív hatás.
•    Gázosodó hatás.
•    Jó esőállóság.
•    Szisztémikus és transzlamináris aktivitás levélen.
•    Széles hatásspektrum feketete rothadás és orbánc ellen is.

A Dynali a virágzás utáni időszakban garantálja a teljes fürt és lombvédelmet!

Termékeinkkel, technológiáinkkal kapcsolatos további információ a www.syngenta.hu honlapon is megtalálható.

Nádudvari Éva, Varga Zoltán
Syngenta Kft.

Az Agroinform videója a Dynali szerről: