A lisztharmat fellépése esetén a fertőzött fürtökből készült bor élvezhetetlen lesz. Az első fertőzések egyre korábban következnek be, már 3-5 leveles állapottól - ami rendszerint május elejére esik - számítani lehet a fertőzés megtörténtére, ezért nem szabad elhanyagolni a korai lisztharmat elleni védekezéseket. Amennyiben a száraz időjárás más gombabetegségek elleni védekezést nem indokol, a lisztharmat ellen akkor is feltétlenül permetezni kell. A hosszú permetezési fordulók esetén a betegség felszaporodik és virágzás után a fürtön már nagyon nehéz a kialakult fertőzést blokkolni.

A virágzás utáni védelem kiváló készítménye a Dynali, amely két jól ismert hatóanyag, a cyflufenamid és a difenokonazol gyári kombinációja.

A két hatóanyag együttesen, egymás hatását kiegészítve véd a lisztharmat ellen levélen és fürtön egyaránt. A kettős védelem oka az eltérő hatásmód és hatáshely.

Az új hatóanyag, a cyflufenamid egyrészt kötődik a levél és a fürt viaszrétegéhez, - ezáltal felszíni védelmet biztosít - másrészt a levéllemez szöveteiben is elmozdul. A jól ismert difenokonazol a növény szöveteibe felszívódva biztosít megfelelő védelmet.
A cyflufenamid hatóanyag az amidoxine hatóanyagcsoportba tartozik, transzlamináris aktivitással rendelkezik. Gátolja a gombakórokozó hausztóriumainak képzését és növekedését, illetve a spóra képzést is.

Ezáltal nem csak a gomba szaporodását, de a növényi szövetekbe történő bejutását is megakadályozza.

A difenokonazol triazol típusú hatóanyag, amely gyorsan felszívódik, transzlokálódik is a növényi szövetben. Elsősorban a kórokozó spóraképzésére, illetve a spórák virulenciájának a csökkentésére alkalmas.

A Dynali két hatóanyaga egymást segítve fejti ki a hatását. Hatékony a fertőzés kialakulását követően kijuttatva is, de elsősorban megelőző jelleggel tudja kifejteni a legkedvezőbben hatását.
Laboratóriumi tesztekkel bizonyították, hogy a gázosodó tulajdonságai kiemelkedőek, ezáltal a növény olyan felületét is megvédheti, ahova esetlegesen nem jutott permetcsepp. A gyors felszívódás következtében a permetezés után 2 órával már nem lehet hatékonyság csökkenést tapasztalni.



A Dynali hatékonysága a legkiemelkedőbb a bogyóvédelemben ezért az első védekezést a virágzás utáni időszakra időzítsük.
A szőlő lisztharmat elleni kezeléseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell elkezdeni. A lisztharmat elleni védekezés teljes vegetációs programjában a kezeléseket a virágzástól (BBCH57) fürtzáródásig (BBCH77) célszerű alkalmazni a fertőzés mértékétől függően 0,5-0,65 l/ha dózisban, de legalább 65 ml/100 l koncentrációban.
A szer egy vegetációban legfeljebb 2 alkalommal használható fel, a kezeléseket egymást követően, blokk szerűen kell elvégezni. A fertőzési nyomástól függően 10-14 napos permetezési forduló alkalmazása javasolt. Törekedni kell az egyenletes permetléfedésre a fürtökön és a teljes lombozaton. A kijuttatásnál az előírt permetlémennyiséget (600-1000 l/ha) az ültetvény művelésmódjától, a lombozat nagyságától és az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A szakszerű zöldmunka megalapozza a védekezés hatékonyságát.



A Dynali helyét a növényvédelmi ajánlatunkban nagymértékben meghatározzák biokinetikai tulajdonságai. Technológiai ajánlatunkban a vegetációs időszak elején kezdjük a permetezést a kontakt hatású Thiovit Jet-el, ezt követően térjünk át a felszívódó hatású Topas-ra.
A virágzás utáni időszakban a Dynali, kimagasló szisztémikus tulajdonságával és gázhatásával, teljes védelmet nyújt fürtön és levélen egyaránt, a fürtzáródást követően pedig térjünk át kontakt készítményekre.


A Dynali főbb tulajdonságai tehát:
 Kiváló hatékonyság lisztharmat ellen levélen és fürtön.
 Preventív és kuratív hatás.
 Gázosodó hatás.
 Jó esőállóság.
 Szisztémikus és transzlamináris aktivitás levélen.
 Széles hatásspektrum feketete rothadás és orbánc ellen is.
A Dynali a virágzás utáni időszakban garantálja a teljes fürt és
lombvédelmet!

Termékeinkkel, technológiáinkkal kapcsolatos további információ a www.syngenta.hu honlapon is megtalálható.

Nádudvari Éva, Varga Zoltán
Syngenta Kft.