Ács Sándorné, az MNT elnökségi tagja kiemelte: 1988 óta tagja és táji központja a társaságnak a Kishantosi Mezőföld Népfőiskola. A sajtótájékoztatón Szigeti Tóth János, az MNT elnöke elmondta: továbbra is szükség van arra a célkitűzésre, amit 25 éve, a társaság elindulásakor megfogalmaztak: bővíteni kell a kistelepüléseken élők, a hátrányos helyzetűek és az alacsonyabb iskolai végzettségű emberek tanulási, művelődési lehetőségeit. Meggyőződésük, hogy a helyi népfőiskolák a munkanélküliség legyőzésében is fontos szerepet játszanak, és szerinte Kishantos példája is ezt bizonyította.

Szigeti Tóth János úgy fogalmazott: aggodalommal tölti el a népfőiskolai társaságot, hogy a "jogilag aggályos pályázati eljárás tönkreteheti a kishantosi eredményeket, amelyek mintául szolgálnak a népfőiskolai tevékenységben is". Hozzáfűzte: az MNT sincs jó helyzetben, a tagszervezetek támogatása mélypontra jutott tavaly, amikor is semmilyen költségvetési támogatást nem kaptak.

Illusztráció: lmv.hu

Ács Sándorné hangsúlyozta: a vidékfejlesztési központ 8 állandó alkalmazottnak ad munkát, míg nyáron 50-100 alkalmi munkás is dolgozik a földeken. Egy olyan, alig ezer fős településen, ahol több mint 300 családnak volt szüksége tavaly karácsonykor tartós élelmiszersegélyre, ez jelentős szám, és egyben nagy veszteség, hogy ezek az emberek elveszítik megélhetésüket.

Az ügyvezető elmondta: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek címzett panaszlevelükre nem kaptak választ. Hozzátette, hogy nem várnak tovább: bíróságon támadják meg a földpályázatokat, mert törvénytelennek tartják a pályázati döntéseket. Megtámadják a pályáztatás módját és a pályázati eredményeket is, mert álláspontjuk szerint például nem nyerhet pályázatot olyan, aki nem is jogosult pályázni - jelentette ki.

A 21 éve bio módon művelt egységes gazdaság megszűnése jelentős gazdasági kárt okoz az ügyvezető szerint. Csak egy évre tették kötelezővé a nyerteseknek a biogazdálkodás folytatását, vagyis a biogazdálkodásba befektetett több mint két évtized munkáját, annak szakmai, tudományos és gazdasági értékét "kidobják az ablakon" - tette hozzá a kft. ügyvezetője.