A HACS-ok eddig kéthavonta nyújthatták be kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), a pénzt 4-5 hónappal később, az elbírálás után kapták meg. Mivel az akciócsoportok működése utófinanszírozott, ez sok csoportnak gondot okozott. A rendeletmódosítás után a HACS-ok állandó, napi működési költségeikre (irodabérleti díj, foglalkoztatottak bére, járulékok) havonta nyújthatnak be kifizetési kérelmet, így hamarabb kaphatják meg a pénzt; a nagyobb tételeket pedig háromhavonta számolhatják el.

Ugyancsak az utófinanszírozás miatt szükséges, hogy az akciócsoportok más forrásokból is pénzhez juthassanak: ezentúl a HACS-ok a III. és IV. tengely végrehajtása mellett más (például pályázatírói) tevékenységet is végezhetnek, és az ÚMVP-n kívüli pályázatokon is részt vehetnek.

Az Európai Bizottság által elfogadott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengelye a Helyi Akciócsoportok közreműködésével valósul meg, akik gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásában vesznek részt. A III. tengely a vidéki élet minőségének javítását és a vidéki gazdaság több lábon állását támogatja. A IV. tengely a LEADER Programot, azaz gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását takarja. A HACS-ok részt vesznek a pályázatok előkészítésében és értékelésében is.