Megjelent a Vidékfejlesztési Program 2016. évi fejlesztési ütemezése. Idén több mint 800 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra pályázhatnak a gazdálkodók. A most rendelkezésre álló keretből a Miniszterelnökség 59 darab felhívás megjelentetését tervezi. Ne késlekedjen, nézze meg IDE KATTINTVA, hogy mikor, mire pályázhat!

A pályázati dömping után újra jó hírrel szolgálunk: Kedvező irányba módosul az agrárképzések érettségi vizsgakövetelménye. 2014-ben szigorítottak a feltételeken, most azonban könnyíteni fognak.

tanuló

Régen kötelező volt a biológia, vagy a kémia – fotó: Shutterstock

Az MRK most azért kérte a módosítást, mert az agrárképzési területen a jelentkezők számának erőteljes csökkenésétől tartott. Az államtitkárság – elsődlegesen az agrárképzési területre felvételizők, valamint az agrárium szakmai érdekeit szem előtt tartva – a rendkívüli kérésnek eleget tett, az ehhez szükséges lépéseket végrehajtja.

Mi terem a neten 2016-ban? Az Agroinform.hu piacvezető mezőgazdasági portál* 2016. január 28-án hatodik alkalommal rendezi meg online agrármarketing-villámkonferenciáját. Az előadásokon az agrárszektorban egyre hangsúlyosabb digitális marketinglehetőségek és az aktuális trendek, újdonságok ismertetésén túl gyakorlati tudnivalókkal készülünk az online médiamegjelenések iránt érdeklődőknek.

Mi terem a neten?

Ez a hét kétségtelenül a "jó hírek hete" volt, napvilágot látott végre a várva-várt egységes hazai Öko-szerlista!

A felhasználható termékek köre folyamatos felülvizsgálat és bővítés alatt áll, sőt, pályázni is lehet a listára kerülésre.

ökológiai gazdálkodás

Ezentúl könnyebb lesz gondoskodni a megfelelő tápanyagokról – fotó: Shutterstock

baromfi

Vajon a baromfinál is eltérő lesz a különböző testrészek áfája? – fotó: Shuttershock

Ha már az áfánál tartunk, Ön tudja, hogy mely tőkehúsok áfája 5%-osak és melyek maradtak 27%-osak? Áttekintő cikkünkben beszámolunk ezekről is:

Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa. Nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.

vaddisznó

Nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre – fotó: Shutterstock