A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket kíván a mezőgazdaságban is

Az Európai Unió mezőgazdaságért és halászatért felelős miniszterei videokonferencián egyeztettek a járvány okozta negatív hatások kezeléséről. Feldman Zsolt a támogatások odaítélésének lazítását, az ellenőrzési szabályok rugalmas kezelését és a termelők pénzügyi támogatását sürgette.

Meggyorsítja a támogatások kifizetését az Agrárminisztérium
A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan. Az agrártárca ezzel is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

Mely élelmiszeripari üzemeket lehet a létfontosságú üzemek közé sorolni – és mivel jár ez?
A 2012. évi CLXVI. törvény „a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről” meghatározza, hogy a folyamatos élelmiszer-ellátást biztosítani kell. Ehhez szükséges a stratégiailag fontos élelmiszergyártó vállaltok folyamatos működtetésének biztosítása.

Lesz elég élelmiszer? Várható áremelkedés? Terjed a koronavírus élelmiszerekkel?
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége elnöke podcast beszélgetése a koronavírus-járvány élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásáról szól.

élelmiszer

A rendkívüli helyzet miatt változik a növényegészségügyi bejelentések határideje
A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel a bejelentési kötelezettségnek – 2020. március 14. helyett – 2020. április 30-ig kell eleget tenni.

Válsághelyzeti munkacsoport alakult a Vetőmag Szövetségnél
Koronavírus operatív csoportot alakított a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés célja, hogy a vetőmag-ellátás és szállítás érdekében minél több információt gyűjtsenek és közvetítsenek a stratégiai fontosságú ágazatból az Agrárminisztérium felé.

Így lesznek nyitva a piacok járvány idején
A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása – mondta el Nagy István agrárminiszter.

piac

Nincs ok az aggodalomra: még márciusban megérkezik az összes kukorica- és napraforgó-vetőmag!
A SAATEN-UNION március végéig kiszállítja a már megrendelt kukorica- és napraforgó-vetőmagok teljes mennyiségét. Tavaszi vetőmagokból további szabad készletek állnak rendelkezésre, és a megrendeléseket rövid határidővel teljesíti a cég.

Önjáró permetezőgépekkel fertőtlenítenek az olaszok – és Magyarországon is elkezdődött! – VIDEÓ!
A kertészeti munkák helyett fertőtlenítésre vetették be Solymáron a hátipermetezőket. Megrázó felvételek Olaszországból. Ennek a permetezőgépnek nem a városok utcáin lenne a helye március derekán...

permetezőgép

Így változhat meg a magyar mezőgazdaság a koronavírus miatt!
A járvány okozta rendkívüli körülmények súlyos hatást gyakorolhatnak gazdaságunkra, így fontos, hogy minél hitelesebb képet kapjunk a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő vállalkozásokról.

Mindenre felkészült a Corteva, hogy állandó legyen a vetőmag- és növényvédőszer-ellátás
A vállalat mindent megtesz azért, hogy folyamatos legyen a vetőmagok és növényvédő szerek kiszállítása.

vetőmag

Vészes munkaerő-hiány jelentkezett több államban
A koronavírus-járvány frissgyümölcs- és zöldséghiányhoz vezethet Németországban és Ausztriában is. Ahogy Németországban, úgy Olaszországban is a termelők hamarosan megkezdik a betakarítást, de a sok helyen bevezetett határellenőrzés visszatartja az idénymunkásokat.

Erőfeszítések az agráriumot érő negatív hatások csökkentéséért
A NAK folyamatosan monitorozza az ágazati szereplőket érintő problémákat, begyűjti és rendszerezi azokat. Továbbá együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz.

juh

10+1 dolog, amit most végre megcsinálhatsz, ha vidéken élsz! – KÉPEK, VIDEÓK!
A tragikus koronavírus-helyzetben kell egy kis pozitív energia! Összegyűjtöttem néhány dolgot, amit Te is megcsinálhatsz, HA OTTHON MARADSZ!

A holland kertészek a csőd szélén – VIDEÓ ERŐS IDEGZETŰEKNEK!
A koronavírus példátlanul sújtotta a holland virágkertészeti ágazatot. Sok vállalat, ha nem kap a kormánytól és a bankoktól sürgős kölcsönt, akkor néhány héten belül csődbe megy.

virág

VIGYÁZAT! Meg van az első csaló, aki a koronavírusra hivatkozva próbált pénzhez jutni!
Koronavírus elleni vakcinákkal és telephely-fertőtlenítéssel akart kicsalni a gyanú szerint több millió forintot egy nő egy siófoki péküzem tulajdonosától.

A készpénzen, csekkeken – és akár a kutyákon keresztül is átvihető a vírus?
A koronavírus elleni küzdelem egyik fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy éppen okosórával fizetünk.

A KITE Zrt. megelőző intézkedései a koronavírus kapcsán
A KITE Zrt. a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel – maximálisan szem előtt tartva a munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét, valamint a vállalat kereskedelmi tevékenységének zavartalan bonyolítását – további megelőző intézkedéseket vezetett be.

A vadgazdálkodás eredményeit is visszaveti a koronavírus járvány
Az elhúzódó koronavírus-járvány a vadgazdálkodás eredményeit is jelentősen visszaveti az elmaradó külföldi vendégvadászok miatt, az erdőgazdálkodási és a vadgazdálkodási feladatokat azonban ellátják az erdészetek.

vadászat

Országos tisztifőorvos: itt vagyunk az utolsó órákban, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés
A cél, hogy minél jobban „kitolódjon" ez az időszak, de ez anélkül nem fog menni, ha az állampolgárok nem folytatnak jogkövető magatartást, és megszegik a kötelező házi karantént – hangsúlyozta Müller Cecília.

Fehérorosz TRAKTOR-TERÁPIA koronavírus ellen
Mi jut az eszébe Fehéroroszországról a gazdálkodóknak? Először az MTZ Belarus traktor, másodszor pedig a vodka. Ez cseppet sem meglepő, hiszen a fehérorosz köztársasági elnöknek is ugyanez jut eszébe... a koronavírus-óvintézkedésekről is.

Tanácsok állattartóknak koronavírus-járvány idején
Annak érdekében, hogy az állattartók kedvenceiket biztonságban tudhassák, érdemes előre felkészülniük a váratlan helyzetekre.

állattartás

Agrárminiszter: aggodalomra nincs ok, van elég élelmiszer az országban
Megfelelő mennyiségű hazai élelmiszer áll rendelkezésre Magyarországon, így a magyar ellátás biztonságban van a koronavírus-járvány ideje alatt is – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

Milyen hatással van a koronavírus a műtrágyapiacra?
Lesz-e drágulás, előfordulhat-e hiány? A hazai műtrágyapiac szereplőit kértük meg, mondják el eddigi tapasztalataikat.

Nehéz hónapok következhetnek az agráriumban, mutatjuk, mire kell számítani!
A legtöbb területen nagyobb az ijedtség mint a rövidtávon várható, tényleges problémák, azonban az elhúzódó járvány mindenkit nehéz helyzetbe sodorhat.

Korlátozásra lehet szükség a boltokban – a tömeg miatt a betegség gócpontjaivá válhatnak

Túlhajszoltak, kimerültek és kevesen vannak a bolti kiszolgálók, ezért az üzletekben átmeneti szabályozást kérnek.

Juhászok figyelem! Nem áll le az élőállat-szállítás
Az Operatív Törzs megadta az engedélyt az élőállat- és élelmiszer-szállítások folyamatos végzésére. A hazatérő söfőrök szigorú feltételek betartásával felmentést kaphatnak a két hét karantén alól.

Ne spájzoljunk! – Van és lesz elég élelmiszer!

A hazai élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására!

Hatalmas magyar siker a koronavírus elleni harcban
Magyarországon először izolálták a koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására.

Még szigorúbb korlátozásokat jelentett be a kormányfő
Többek között lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt és teljesen betiltják a rendezvényeket.

koronavírus

A teherforgalom zavartalanul folyhat Magyarország és Szlovénia között.
Szigorú intézkedések mellett, de zavartalanul folyhat a teherforgalom a két ország között – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

teherforgalom

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon
A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő – jelentette be az országos tisztifőorvos.

A mezőgazdaságot is elérték az álhírek! Nyugalom, időben érkezni fognak a kifizetések!
Dr. Nagy István agrárminiszter M1 aktuális csatorna híradójában üzent a gazdatársadalomnak.

A szakemberek nyugalomra intik a juhágazatot! A pánikból óriási baj lehet!

A koronavírus-ügyben tett hazai kormányintézkedések az Olaszországba történő élőállat szállítást is befolyásolják, ezért akadozhat, vagy megállhat az olasz export. Pánikira semmi ok, mert VAN "B", "C" és "D" TERV IS!

Magyarország meghatározó bárányfelvásárlóit kérdeztük arról, hogy milyen aktuális és hivatalos hírekből táplálkozhatnak a juhászok. A Hód-Mezőgazda Zrt., a HUNLAND Trade Kft. és a Kapos Ternero vágóhíd illetékeseivel beszélgettünk.

juh

Az agrároktatást is érinti a koronavírus
A tanulók hétfőtől nem mehetnek iskolába, tíz akciócsoport állt fel.

Hogyan hat a koronavírus az agrár- és élelmiszeripari termelésre?
Pánikszerű felvásárlás és a boltok kifosztása… mindenhol így kezdődik, viszont országonként nagyon eltérő hatásokkal számolhatunk.

ELMARAD a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

A koronavírus világjárvány óvintézkedéseire való tekintettel ELMARAD a 2020. május 7-8-9-re tervezett XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

rendezvény

Rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezet be az Agrárkamara

A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara napi működése során a lehető legminimálisabbra kívánja csökkenteni a koronavírus-járvány terjedésének lehetőségét. Csökkentik a személyes ügyféltalálkozások számát, ezzel is megóvva munkavállalói és a mintegy 400 ezer kamarai tag egészségét. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020. március 16-tól a mintegy 600 fős, országos falugazdász-hálózatánál rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezet be.

koronavírus

Egymilliárd forintos segítség az MKB Bank-tól a koronavírus elleni harchoz
Dr. Balog Ádám Elnök-vezérigazgató kezdeményezésére az MKB Bank Nyrt. a mai napon egymilliárd forintot adományoz a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására, különösen az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos intézkedések elősegítésére.

Csak indokolt esetben érvényesítsék őstermelői igazolványukat!
A koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt az őstermelői igazolvány március 20-ig történő érvényesítését csak azoknak javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, akik a veszélyhelyzet fennállása alatt is értékesítési tevékenységet szeretnének végezni.

koronavírus

Az AXIÁL Kft. koronavírussal kapcsolatos intézkedései
Az AXIÁL Kft. napi működése továbbra is zavartalan, azonban a Kormány intézkedéseivel összhangban, a cég partnerei és dolgozói érdekében a következő döntéseket és intézkedéseket hozta meg: Az április elején megrendezésre kerülő AXIÁL Gyakorlati Akadémia elmarad. A gépkezelői kurzusok szervezése és lebonyolítása, a már véglegesített programok megtartása határozatlan ideig felfüggesztésre kerültek. Amint a járvánnyal kapcsolatos helyzet pozitív irányban változik, tájékoztatást kapnak az új lehetőségekről.

Milyen hatásai lehetnek a koronavírusnak az élelmiszer-ellátásra?
Összeszedtük az élelmiszer-biztonságot fenyegető tényezőket. – Legyünk elővigyázatosak, de semmiképpen ne pánikoljunk!

élelmiszer

Drónokat vetnek be a koronavírus ellen
Kínában már el is kezdték a drónok alkalmazását a járvány elleni harcban. A szántóföldi növényvédelemben fontos szerepet tölthetnek be a jövőben – a megfelelő szabályozástól függően – a pilóta nélküli repülők. Kínában már használják ezt a módszert, ráadásul múlt hónapban bejelentették, hogy a drónokat a járvány miatti fertőtlenítési munkákban is bevetik.

drón

Koronavírus: vészhelyzetet hirdetett a kormány
Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendeltek el az ország teljes területére – jelentette be szerdán délután a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Operatív Törzs tájékoztatóján.

koronavírus

Elmarad az idei TECHAGRO, nemzetközi mezőgazdasági gépvásár a koronavírus-járvány miatt
A mezőgazdasági gépek és technológiák nemzetközi szakvásárát, a brno-i TECHAGRO-t a jövő évre halasztják el.

4 hónap emelkedés után visszaestek a globális élelmiszerárak

Mérséklődtek az élelmiszerárak a globális piacokon négy hónap drágulást követően, miután bezuhant a növényi olajok ára részben a koronavírus járvány keltette keresletvisszaesés körüli félelmek miatt.

200 olasz kisgazdaság karanténban! – "Egyedül maradtunk és rettegünk!"

A koronavírus járvány európai gócpontjának számító olasz tartományokban – Lomabardiában és Venetóban – 2020 február 23-án rendeltek el vesztegzárat. A "vörös zónaként" emlegetett karantén területeken 500 parasztház került egészségügyi zárlat alá, amelyekből 200 kisgazdaság is egyben – ez utóbbiak sorsa több szempontból is kritikus...

Az Agroinform.hu Fórum oldalán a "Koronavírus hatása a mezőgazdaságban" topikban bárki megoszthatja gazdálkodó társaival észrevételeit, tapasztalatait a témában.