A világ legnagyobb gazdaságai nem véletlenül érdemelték ki a jelzőt, hiszen alapterületük országokéval vetekszik, állatállományuk pedig más gazdaságok évtizedes teljesítményével. Persze egy nagygazdasághoz, óriási földterület kell, így nem nehéz kitalálni, hogy honnan kerültek ki a 10-es lista szereplői.

Egyértelműen Ausztrália a gyűjtőhelye a gigantikus méreteket öltő gazdaságoknak, így toplistánkat a kontinens szereplőivel kezdjük – írja a Worldatlas.com.

Ausztrál gazda modern terelési módszere – fotó: Shutterstock

A tizedik helyezett a maga 1,2 millió hektáros alapterületével a Queensland-ben található, Marion Downs gazdaság. Nem sokkal lemaradva a kilencedik az Észak-Ausztráliai Wave Hill, majd a déli vidéken található Innamincka farm következik a nyolcadik helyről. A lista végén nagy méretbeli különbségekkel nem számolhatunk, viszont a millió hektár feletti alapterület mindenképpen tekintélyes, és még messze vannak a dobogósok. Folytatva a sort hetedikkel a Nyugat-Ausztráliai Home Valley gazdasághoz érkezünk, majd az 1,5 millió hektáros Davenport Downs-hoz.

Eddig is nagy számokkal dobálóztunk, de innen lesz csak igazán izgalmas a helyzet.

Az ötödik egy 1877-ben alapított gazdaság, az Alexandria, amely ugyancsak Ausztráliában található, és elképesztő mennyiségű, szám szerint 55 ezer tehenet tartanak a több mint 1,6 millió hektáros területen. Érdemes megemlíteni, hogy több mint 50 munkásnak a telep közelében építettek szállást, hogy az állatok legeltetése, gondozása folyamatosan biztosítva legyen.

A negyedik helyezett az 1876-ban alapított, ausztrál Clifton Hills, amelynek állatállománya a kezdetekben összesen 1000 tehenet számlált. Mára már jóval túlnőtték ezt a létszámot, 1,7 millió hektáros alapterületükkel pedig a dobogósok közelébe kerültek.

A lenyugvó nap fényénél terelik vissza az állatokat  – fotó: Shutterstock

bronzérem a Dél-Ausztráliában található Anna Creek gazdaság nyakában landol, mivel közel akkora területen gazdálkodnak, mint egész Haiti. A 2,5 millió hektáron mintegy 17 ezer marhát tartanak, amivel kiérdemelték a világ legnagyobb marhahús előállító üzemének járó elismerést is.

A második hellyel a kínai The Modern Dairy gazdaság büszkélkedhet közel 4,5 millió hektáros alapterülettel. A gazdaság 2011-ben indult, és akkoriban a maga 40 ezres állatállományával a világ legnagyobbjának számított, azonban a negatív gazdasági helyzet, és az utóbbi években az állatokat veszélyeztető betegségek miatt növekedni már nem tudott.

Jöjjön a legnagyobb! A világ legmonumentálisabb gazdasága ugyancsak Kínában található, és Mudanjiang City Mega Farm néven vált legendává. Ahogy a névben szereplő „Mega” szó utal is rá, nem aprózzák el a dolgot, mivel

pontosan 9,1 millió hektáron gazdálkodnak,

és a kifejezetten tejtermékekre specializálódott üzem területén 100.000 tehén található. Viszonyításképpen, ötvenszer nagyobb, mint Európa legnagyobb tejgazdasága. Az óriási növekedés 2015-ben történt, amikor Oroszország megtiltotta a tejtermékek importját az EU-ból.

Íme egységesen a top 10-es lista:

Helyezés: Gazdaság neve: Alapterület:
1. Mudanjiang City Mega Farm, Heilongjiang, Kína 9,1 millió ha
2. Modern Dairy, Anhui, Kína 4,5 millió ha
3. Anna Creek, South Australia, Ausztrália 2,5 millió ha
4. Clifton Hills, South Australia, Ausztrália 1,7 millió ha
5. Alexandria, Northern Territory, Ausztrália 1,6 millió ha
6. Davenport Downs, Queensland, Ausztrália 1,5 millió ha
7. Home Valley, Western Australia, Ausztrália 1,4 millió ha
8. Innamincka, South Australia, Ausztrália 1,35 millió ha
9. Wave Hill, Northern Territory, Ausztrália 1,3 millió ha
10. Marion Downs, Queensland, Ausztrália 1,2 millió ha