Az AXIÁL Kft. által támogatott esemény elsődleges célja az volt, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői megismerhessék a gazdálkodás jövőbe mutató irányait és a digitalizáció előnyeit. A teltházas rendezvény megnyitó, plenáris előadásain a pódiumra lépő neves személyiségek hangot adtak annak a sürgető gondolatnak, amely szerint szükséges a két piac, a mezőgazdaság és az informatika szereplőinek találkozása és jövőbeni folyamatos együttműködése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ezt úgy fogalmazta meg: „Fontos, hogy a magyar gazdálkodók is felismerjék az idők szavát.” Dr. Gyuricza Csaba, az MVH újonnan megválasztott elnöke elmondta, hogy ma már két, egymástól markánsan eltérő technológiai irányzat van jelen az agráriumban, a hagyományos és a legmodernebb műholdas technológia. Ezért is fontos beszélni a mezőgazdaság és az informatika szimbiózisáról.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy nem az informatikát kell magyarázni, hanem fel kell ismerni, hogy szükség van-e jobb és azonnali piaci információra. Dr. Feldman Zsolt, a FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy ezt az ágazatot el kell adni, ide fiatalok kellenek! Az információs technológia alkalmazása kényelmesebb, használatával évtizedes lemaradások hozhatók be, növeli az ágazat ázsióját és segíti a versenyhátrányok felszámolását, a minőségi áru előállítását. Az egész munkánk lényege, hogy élelmiszert adjunk el a fogyasztóknak és a fogyasztók is változnak. Követni kell a trendeket, hogy Magyarország a minőségi mezőgazdaság centrumává váljon.

Prof. Dr. habil Tamás János, a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet vezetője kiemelte, hogy a PM, azaz a precíziós mezőgazdaság egy stratégiai lehetőség. Papp László, a Gartner Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, fontos, hogy elkezdődjön egy párbeszéd a két világ között. Ha nem teszünk semmit, a különbség tovább fog nőni.

A különböző szekciók előadói között szerepelt Harsányi Zsolt is, aki a plenáris részben, mint MEGFOSZ elnök, „Haszon a digitalizációban” nevű szekcióban pedig, mint az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője vett részt.

Harsányi Zsolt, mint MEGFOSZ elnök elmondta, hogy ma már vannak gyártótól független rendszerek, amelyek bírják a sárgát, a zöldet és a kéket is. Továbbá hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon nagyságrendileg fejlettebb a korrekciós jelekkel való lefedettség, mint a szomszédos országokban és Európában. A technológia mellett kiemelt jelentőséget kap a kormány mögötti 50 cm is, vagyis az ember, aki kezeli ezeket a rendszereket. Megfelelően képzett szakemberekre van szükség a jövőben is, ezért is hívta életre a MEGFOSZ a „Legyél Te is mezőgépész!” kampányt.

A konferencián tehát nem csupán az információtechnológia használatának különböző lehetőségeit ismertették, hanem szükségességének kimondásával egy új, közös célt fogalmaztak meg az agrárium szereplői.