Az országban a biogáz előállítási program keretében 1,157 millió hektáron folyik alapanyag (szubsztrátum) termelés, ebben is a legnagyobb részarányt az „energia-kukorica" képviseli.

De miért is olyan népszerű a kukorica?

Az országban ez a legnagyobb hozamú takarmánynövény, szinte valamennyi termőhelyen igen jó tápanyag- és vízhasznosítással tűnik ki. Ennek köszönhetően a nagy állatlétszámú régiókban a kukoricatermesztés koncentrálódása figyelhető meg, ugyanakkor a vetésforgóban is közismerten kiválóan bevált.

A Német Kukoricabizottság egyre jobban számít arra, hogy az energiaszolgáltató kukorica termőterülete továbbra is nőni fog. 2007 óta az ökológiai termesztésű kukorica-vetőmag forgalmazása - a 2012. évi megtorpanás ellenére - folyamatosan nő. Elsőként 2014-ben az ökológiai termesztéshez kizárólag - az I-es kategóriájú - ökológiai termesztésből származó vetőmagot használtak, ami nagy előrelépést jelent, minthogy a korábbi három évtizedben a vetőmagszükségletnek csak 30-40 %-át tudták ökológiai termesztésből fedezni. Napjainkban az öko-kukorica termesztésére berendezkedett üzemeknek igen széles fajtaválaszték áll rendelkezésre, melyről IDE kattintva tájékozódhat.