A munkaerőhiány sok területen okoz gondot

Az Egyesült Királyságban a kertészeti termelés és ellátás egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzd. Jelenleg azonban már – a kamionsofőrök és a gyümölcsbetakarító munkások hiánya mellett – a sertés hasított testek feldarabolására sincs elegendő munkáskéz az országban, a levágott sertések egy részét külföldön kell feldolgoztatni.

sertés

Nincs aki darabolja a sertéshúst - Fotó: pixabay.com

Külföldi henteseket keresnek kedvező feltételekkel

Az országban történő darabolást főleg azért nem sikerült megoldani, mivel a hatóságok erősen korlátozzák a bevándorlást – írja a topagrar.com, német nyelvű hírportál. A brit kormány a sertések vágóhidak előtti torlódásának csökkentése érdekében, ez év októberben 800 rendkívüli munkavállalási vízumot ajánlott fel külföldi hentesmestereknek – a korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel.

hús

A külföldre szállítás sok pénzbe kerül, ami megnöveli a fogyasztói árakat - Fotó: pixabay.com

A sertéshús árába beépül a többletköltség

A külföldi darabolás viszont egy kamion termékre számítva mintegy 1.750,- euró többletköltséget jelent, ami nem kis mértékben megemeli a sertéshús termékek fogyasztói árszínvonalát. Ugyancsak nagyon hiányoznak a lengyel vízvezeték szerelők, a spanyol pincérek, a belga takarítók és a romániai hentesek, akik az utóbbi évtizedekben szinte menetrendszerűen utaztak a szigetországba, és a helyi munkavállalóknál jóval alacsonyabb fizetésért végezték el a fent említett munkákat. Ezeket tekintve, a britek most sajnálhatják igazán, hogy kiléptek az EU-ból.