A vágóhidakon végzett munka kifejezetten kézimunkaerőigényes tevékenység, amely gépesítése még nincs megoldva. Az Egyesült Államokban ráadásul a vágás és feldolgozás 98 százaléka 50 üzemben történik. Ennek a nagymértékű központosításnak köszönhetően egy-egy üzem leállása országos szinten is érezhető termeléskiesést okozhat – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

A szövetség értesülései szerint májusig az USA-ban mintegy 10 ezer, Kanadában 950, Írországban 560, Németországban 300, Ausztráliában 70 munkás fertőződött meg koronavírussal. Az amerikai és nyugat-európai feldolgozókban többségében külföldi vendégmunkások dolgoznak, akik gyakran hiányos higiéniai körülmények között túlzsúfolt munkásszállókban laknak.

Hazánkban a járványtól függetlenül is csak egészséges, valamennyi fertőző betegség gyanújától mentes emberek dolgozhatnak a vágóhidakon és a húsfeldolgozókban – fotó: Pixabay

A tömeges megbetegedések egyik oka lehet, hogy a zömében szegényebb rétegekből érkező munkások, sokszor még akkor is munkába állnak, ha rosszul érzik magukat, mert attól félnek elvesztik az egyetlen jövedelemforrásukat. Több esetben a munkavállalók tünetmentesen átvészelik a vírust, viszont a szűrések elmaradása miatt továbbadják a kórt.

A másik okot a termelékenység-hajhászásban kell keresni. Nagy számú ember dolgozik kis területen a futószalag mellett, ráadásul vannak olyan munkafolyamatok, ahol a maszk és a kesztyű viselése nehezíti a munkavégzést és rontja a termelékenységet, ezért nem alkalmazzák azokat.

Magyarországon jóval szigorúbbak a higiéniai és a munkavédelmi előírások, nem jellemző a külföldi vendégmunkások alkalmazása és tömeges elszállásolása, ezért sem bukkant fel a koronavírus a hazai üzemekben

– közölte a MÁSZ.

Az ország területén a járványtól függetlenül is csak egészséges, valamennyi fertőző betegség gyanújától mentes emberek dolgozhatnak a vágóhidakon és a húsfeldolgozókban. Szájmaszk, kesztyű használata az előállítás egyes munkafolyamataiban kötelező, egyéb területeken pedig ajánlott. Ahogy az élőállatból haladunk a késztermék felé, úgy szigorodnak ezek az előírások.