A helyettes államtitkár kiemelte: az október 8. és 11. közötti világtalálkozón 1200-1400 résztvevőre számítanak, köztük állami vezetőkre, az ENSZ szervezeteinek vezetőire, vízügyekkel foglalkozó intézmények képviselőire és tudósokra. A résztvevők között lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a vezetője, továbbá a Víz Világtanács elnöke. Azok a szervezetek és országok, amelyeket a vízgazdálkodás komolyan érint, magas szinten képviseltetik magukat a Millenáris Parkban megrendezendő eseményen - közölte.

A konferencián beszédet mond a találkozó védnöke, Áder János köztársasági elnök, Martonyi János külügyminiszter és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

Baranyai Gábor emlékeztetett: a 2012. júniusi ENSZ Rió+20 csúcstalálkozó célja a 2015 utáni világkép meghatározása volt, és a tagállamok megállapodtak abban, hogy mérhető és megvalósítható fenntarthatósági fejlődési célokat dolgoznak ki a világ legégetőbb problémáinak megoldásához. Többi között a szegénység csökkentésére, az iskoláztatási és a közegészségügyi helyzet javítására, a gazdaság fejlesztésére, illetve a környezet védelmére koncentrálnak. Az eseményen részt vevő Áder János felajánlotta, hogy Magyarország vízügyi cél kidolgozását segítené egy budapesti konferencia megrendezésével - idézte fel.

A helyettes államtitkár közölte: a tanácskozáson az elmúlt években a vízügyekkel kapcsolatban megfogalmazódott kihívásokat és az azokra adható válaszokat összegzik majd, továbbá a tervek szerint a konferencia végén elfogadják a nemzetközi szakértők és tudósok által kidolgozott budapesti nyilatkozatot, amely ajánlásokat tartalmaz a vízzel kapcsolatos globális cselekvés fő irányaira. A nyilatkozattervezet már olvasható a konferencia honlapján.

Baranyai Gábor hangsúlyozta: a felszíni vizek 95 százaléka a határokon túlról érkezik, az országnak kevés befolyása van arra, hogy milyen mennyiségű és minőségű vizet kap. Emellett nagy felszín alatt vízkincse van az országnak, az ivóvíz 95 százaléka innen származik - tette hozzá.

Véleménye szerint ebben a helyzetben Magyarországnak szükségszerűen mindig is sokat kellett foglalkoznia a vízzel, ennek köszönhetően halmozódott fel több évszázados vízügyi tudás, intézményi és ipari tapasztalat az országban. A találkozó alkalmat ad arra, hogy ez a tudás ismertebbé váljon - mutatott rá. A helyettes államtitkár szerint a tanácskozás további célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a víz fontosságára, arra, hogy a víz érték, ugyanakkor problémákat okozhat.

Magyarország azt várja az eseménytől, hogy megrendezésével pozitív külpolitikai üzenetet közvetíthet a világnak, továbbá olyan ország képét kelti, amelynek jó kezdeményezései vannak, megbízható, kiszámítható partner a globális kérdésekben - mondta.

Baranyai Gábor kitért arra is, hogy a találkozóhoz ifjúsági, tudományos, civil és üzleti fórum, valamint fotópályázat és filmfesztivál is kapcsolódik.