Sirman Ferenc szakállamtitkár
Sirman Ferenc

Erről Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, a miniszter kabinetfőnöke beszélt pénteken Budapesten az első magyar Leader expo megnyitóján, az Utazás kiállításon, a Kőbányai Vásárvárosban.
A szakállamtitkár közölte: a Leader-program megvalósításának elsődleges célja, hogy a vidékfejlesztésben nyújtson segítséget a helyi közösségek számára. Ezért a program egyik legfontosabb erénye, hogy közösségteremtő és serkenti a helyben élők kreativitását is.
Sirman Ferenc kitért arra is, hogy a Leader-programot úgy kell folytatni, ahogyan az korábban elkezdődött, azaz felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a helyi közösségek aktívan vegyenek részt azoknak a projekteknek a kidolgozásában, amelyek a helyi életviszonyokat teszik jobbá. Főként a falusi turizmus élénkítése, a helyi foglalkoztatás bővítése, valamint a falufejlesztés lehetnek a legfontosabb célok.
Az első magyar Leader expo deklarált célja, hogy a vidéki emberek megmutathassák életformájuk előnyeit a városlakók számára. Ezért a háztáji gazdálkodón és a családi vállalkozón kívül a Leader expón bemutatkoznak a vidéken élő képző- és iparművészek, valamint kézművesek, a népi hagyományokat őrző folklór csoportok, de a mai modern vidéki kultúrát képviselő emberek is.