Minden résztvevőt érint az új borszőlő-értékesítési szabályozás
A borszőlő-értékesítés új szabályozásának egyik célja a szőlőtermelők jövedelemszintjének stabilizálása – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Az export is csak lassan sietett a dinnyetermelők segítségére
Javában tart a dinnyeszezon, a hazai fogyasztás mellett pedig végre elindult az export is. A külföldi felvásárlók kis késéssel kezdtek érdeklődni idén a magyar görögdinnye iránt. Ennek oka, hogy a déli országok hosszabb ideig tudták ellátni a boltokat a megszokottnál, így amikor megjelent a magyar áru a kínálatban, még bőséggel volt a piacon görög és olasz dinnye.

Pályázzon "Az év tanyája" díjra!
A Földművelésügyi Minisztérium idén első alkalommal hirdet pályázatot – jelentette be V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Az idén indított díjjal a minisztérium a természeti környezettel összhangban lévő, a tájba és az adott térségbe illeszkedő, mások számára is mintául szolgáló tanyát kíván magas szintű elismerésben részesíteni.

A 78. OMÉK-on megelevenedik a magyar vidék
Idén a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) szeptember 20-24. között megelevenedik a magyar vidék. A HUNGEXPO-n és a Kincsem Parkban többek között fergeteges táncos és zenés programok, gép- és állatbemutatók, illetve a legkiválóbb magyar élelmiszerek kápráztatják el a látogatókat, de lesz „Civil tér” és „Biosziget” is.

Az első félévben többet költöttünk mezőgazdasági gépekre
Rekordnövekedést ért el a lízingpiac az első félévben. Így a mezőgazdasági gépek finanszírozására is nagyobb összeget fordítottak az igénybe vevők.

Kukoricán innen, búzán túl – Mire számíthatunk a piacon?
A kalászosok betakarításán túl vagyunk – megpihenhetünk egy szusszanásnyit, és majd folytatódik a napraforgó és a kukorica betakarítása. A kereskedelmi lánc szereplői, a termelőtől a felvásárlást végzőkön át a végfelhasználóig elgondolkozhatnak azon, mire jutottunk júliusban, mi lesz az augusztusi feladat és hogyan tovább az ősszel.

búza

Az árak nem változnak, csak a szállítási határidő kerül egyre későbbre – fotó: Shutterstock

Új ügyvezető igazgató irányítja a Syngentát
Matthew Pickard lett augusztus elsejétől a Syngenta Magyarország ügyvezető igazgatója. A magyarországi vállalat eddigi vezetője, Czigány Tibor a Syngenta afrikai divíziójában folytatja pályafutását. Matthew Pickard magyarországi kinevezéséig a Syngenta skandináv kereskedelmi egységének vezetőjeként dolgozott. Irányításával jelentős előrelépést ért el a vállalat az északi régió növényvédelmi és vetőmagpiacán.

Már tömeges a kukoricabogár rajzása
A növényvédelmi hálózatban végzett megfigyelések és a rovarcsapdák fogási eredményei alapján az ország egyes területein tömeges méretet öltött az amerikai kukoricabogár-imágók rajzása.

A kertészek üdvözlik az OMÉK Szakmai Napot
A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége a szerdai napon tartotta vezető-továbbképzési tanácskozását a Földművelésügyi Minisztériumban. Az Agroinform.hu személyesen invitálta a megjelenteket az OMÉK Szakmai Napjára.

Befejezték a búza aratását, 5 millió tonna az eredmény
A nyári aratási munkák befejelődtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen. A legmagasabb termésátlagokat Tolna (hektáronként 6,17 tonna ) és Baranya megyéből (hektáronként 6,15 tonna) jelentették. Sikértartalmat pedig 21-től 35 százalékig is mértek, a gabona szárítására nem volt szükség.

Rekordszámú kiállítót várnak a Szentlőrinci Gazdanapokra
Rekordszámú, több mint 400 kiállítót várnak Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítására és szakvásárára, a Szentlőrinci Gazdanapokra, amelyet augusztus 11. és 13. között huszonnegyedik alkalommal tartanak a baranyai kisvárosban.

Mit tegyünk a vándorpoloskákkal?
A kertekben is aktuális a parlagfűirtás, a kajszifákon a levéllikasztó gomba fertőzése erősödött meg, a zöld vándorpoloska pedig folyamatos gondot okoz a kertekben.

kép

Kifejlett zöld vándorpoloska – fotó: Zsigó György

Vetőmag Szövetség: Nem emelkedik a vetőmag ára
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nettó 92 ezer forint tonnánkénti piaci körülmények alapján várt tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Ez az ár nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek az adásvétel során maguk határozzák meg.

Az oroszok nem kockáztatnak: sertésembargó sújtja Romániát
Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat ideiglenes korlátozást vezetett be a Romániából származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek bevitelére, miután Romániában megjelent az afrikai sertéspestis két háztáji gazdaságban.

Bemutatkozik az Agrisk Partner Kártya
Az ingyenes kártya számos előnnyel jár, jelentős, számokban mérhető kedvezményrendszert biztosít az agrárbiztosítási piac résztvevőinek.

FAO: Drágultak júliusban az élelmiszerek
Július volt a harmadik egymást követő hónap, amikor a globális élelmiszerárak emelkedtek, főképp a gabonafélék, cukor és tejtermékek magasabb jegyzése okán – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

élelmiszer

A gabonafélék, cukor és tejtermékek nyomták meg az élelmiszerár-indexet – fotó: Shutterstock

Az aszálykárenyhítést igénylők jobb, ha ellenőrzik a naptárukat
A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) jelzése szerint a június 15. előtt kötött növénybiztosításokra még a régi aszálymeghatározás szerint lehet kárenyhítést kérni. A NAK pedig felhívja a figyelmet arra, hogy az aszálykárt legkésőbb szeptember végéig lehet bejelenteni.

2010 óta majdnem triplájára nőtt a termelői piacok száma
A termelői piacok száma 2010 előtt 100 alatt volt, ma pedig már 280-ra rúg, és a számuk folyamatosan növekszik. A kormány egyik fontos célkitűzése ugyanis, hogy segítse a helyi termelői piacok további megerősödését.

Megjelentek a kötelezően irtandó gyomok
A parlagfű és az aranka fajok ellen kötelező védekezni, ellenkező esetben bírságra számíthatunk. A 2008. évi XLVI. törvényben szereplő június 30. határidő után már bimbós parlagfű esetén is bírságolhat a hatóság. Beindultak a felderítések, közterületeken is. De ha az allergiásokra gondolunk, akkor a lelkiismeretünk is azt diktálja, hogy irtsuk a parlagfüvet.

Mérföldkő: megalakult a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület
„Nagy előrelépést tettünk! Nem csak a hazai precíziós gazdálkodás vonatkozásban, hanem Magyarországnak a világ tudományos életben betöltött szerepe szempontjából is.” – nyilatkozta Dr. Milics Gábor, az újonnan alakult Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke.

kép

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító ülésén – fotó: Agroinform.hu

Elektromos kerítéssel zárják le az afrikai sertéspestis gócpontját
Kerítéssel zárják le az afrikai sertéspestis gócpontját a kelet-morvaországi Zlín régióban, hogy megakadályozzák a járvány terjedését – közölte a csehországi régió önkormányzata pénteken. A kerítésbe áramot vezetnek.

Vegyünk magyar tojást! – Hazánk nem érintett a "holland tojásügyben"
A holland élelmiszer-biztonsági hivatal, az NVWA szerdán szólította fel az ország lakosságát arra, hogy a Fipronil mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától. A szennyezés gyanújával 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül szerdáig 27 helyen szennyezett tojásokat is találtak.