A méz után elkészült a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott lekvár és szörp termékkategória szabályozása is. Ez is része annak a kétszintű szabályozásnak, amellyel a Vidékfejlesztési Minisztérium átalakítja a Magyar Élelmiszerkönyv szabványrendszerét.
Az érvényben lévő szabályozás kiegészül egy második szinttel: olyan önkéntes rendszerről van szó, amely a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű minőségi elvárásokra épít.

A három kötetből álló Magyar Élelmiszerkönyv I. kötete az egyes termékcsoportokra vonatkozó kötelező előírásokat tartalmazza, ezeket minden gyártónak be kell tartania. A II. kötet irányelveket fogalmaz meg. Ezeket ugyan nem kötelező vállalni, ha azonban az adott hazai gyártó vagy esetleges importőr úgy dönt, hogy például „prémium” vagy „különleges minőségű” megnevezéssel forgalmazza az adott terméket, akkor a hatóság számonkérheti rajta, hogy megfelel-e ezeknek az irányelveknek. Az Élelmiszerkönyv második szintjét azzal a céllal vezeti be a vidékfejlesztési tárca, hogy meghatározza: mi számít különleges minőségű, illetve hagyományos magyar terméknek, és népszerűsítse is ezeket.
Az új előíráscsomag elsősorban azokat az élelmiszergyártókat szeretné segíteni, akik igényesebb, magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékeket állítanak elő.

A méz, a lekvárok és a szörpök után a különleges tejtermékek, valamint a sütőipari termékek szabályozását dolgozza ki a tárca a jövőben.(VM)

Itt olvashat a hírről bővebben