A XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásáron, Gyulán, megszületett Magyarország legjobb Pálinkája 2011 díj győztese. A nívós címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkája érdemelte ki.


A szervezők tájékoztatása szerint, összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet és a kategóriagyőzteseknek 20 Champion-díjat ítéltek oda. Az Ország Legjobb Kereskedelmi Főzdéje címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft. nyerte el, s ők készítették az ország legjobb pálinkáját is, melyet december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinkaünnep keretén belül megőrzendő nemzeti kincsként elhelyeznek Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta. A hagyományos pálinkafesztiválon, a gyulai várkertben több mint 30 ezren vettek részt. A rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat-rendezvénye és szakmai megmérettetése.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese átadta Gyulának a főváros kulcsát, így a rendezvény végéig, Gyula viselhette a Pálinka Magyar Fővárosa címet. A programsorozat kiemelkedő része volt a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint nyolcszáz mintát nevezett. A benevezett párlatok nyilvános érzékszervi zsűrizése két napon át tartott. Az érmekről és kategóriagyőztesekről egy, 29 szakértőből álló zsűri döntött.

Idén a DiBonis Winery kapta meg a Szerbia Országgyőztes díjat. A Románia legeredményesebb versenyzője díjat Ambrus Levente, Szlovákia legeredményesebb versenyzője díjat a Fruit Distillery Cooperation nyerte el. Idén a legtöbb, 14 aranyérmet a szerbiai DiBonis Winery érdemelte ki, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. 10, a Kisrét Manufaktúra Kft. 7, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Vitalis Kft./Márton Pálinkafőzde 6-6 arany minősítést kapott. (palinkafozes.com)