Az új készítménynek emellett szép színe és kellemes illata is van. Jól felhasználható gyermekek számára immunitásserkentő és antioxidáns hatású szirupok, illetve torokfájás elleni tabletták, cukorkák és gyógyteák készítéséhez – írja a portalspozywczy.pl lengyel hírportál. Ugyanakkor kozmetikai (haj- és bőrápolási) készítmények alapanyaga is lehet, tekintettel arra, hogy a méznek a szépségápoló tulajdonságát már Kleopátra is ismerte és használta.

A természetes méz tulajdonképpen önmagában is gyógyhatású és egyedi összetételű termék, mivel 20 különböző aminosavat, valamint enzimeket és biogyököket tartalmaz, ennélfogva gyógyászati készítmények előállításához kiválóan alkalmas. Ennek ellenére Lengyelországban a megtermelt méznek mindössze 1 százalékát használják feldolgozott termékek alapanyagaként.

méz

A méz szélesebb körű felhasználását akadályozza a sűrűn folyó, ragadós halmazállapota – fotó: Shutterstock

Szélesebb körű felhasználását akadályozza a különleges (sűrűn folyó, ragadós) halmazállapota, amely megnehezíti többek között a kezelését, illetve a vele érintkező edények és eszközök tisztán tartását. Ennek áthidalására viszont a porított forma a legjobb megoldást jelenti.

A porított méz jól felhasználható egyebek mellett édesítőszerként dietetikus készítményekben. A varsói főiskola bízik abban, hogy a nagy élelmiszeripari vállalatok nagy forgalmat fognak tudni bonyolítani az új termékből Lengyelországban és külföldön.