– mindezt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke mondta a kamara és a Design Terminal közös szervezésében megvalósult agrárinnovációs ötletverseny megnyitásán Budapesten.

Győrffy Balázs hozzátette: a Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon című  24 órán át folyamatosan zajló versenyre 140 fiatal, 50 csapatban jelentkezett. A kamara és a Design Terminál szakembereiből álló zsűri közülük választotta ki azt a legjobb 13 csapatot, akik a pénteken és szombaton át tartó versenyben összemérhetik tudásukat, az általuk készített ötlet hasznosságát.

A versenyre elsősorban fiatalok jelentkezését várták, mégpedig azért, mert az általuk képviselt újszerű, kreatív gondolkodásra a mezőgazdaságban is nagy szükség van.

A verseny abban nyújt segítséget, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhassák az innovációs és vállalkozási lehetőségeket – fotó: Shutterstock

Böszörményi-Nagy Gergely a Design Terminal vezetője hozzátette: a programmal tehetséges diákok százainak figyelmét irányították az agrárszektorra. A verseny abban nyújt segítséget, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhassák az innovációs és vállalkozási lehetőségeket. A verseny résztvevői között vannak informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok, csupán a jelentkezők 35 százaléka érkezett az agráriumhoz köthető területekről.

Ács Zoltán, a Design Terminal innovációs vezetője, a megnyitót követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a szervezet küldetése a piaci igényekhez gyorsan alkalmazkodó kis létszámú stratupok és a tőkeerős nagyvállalatok összekötése. Az agrárinnovációs ötletverseny szervezésesében azért fontos a kamara jelenléte, mert a NAK az egész mezőgazdasági szektorra hatással van, minden szereplőt el tud érni.

Magyarországon az agrárium az egyik legkevésbé digitalizált ágazat, a kialakult helyzet változtatásához azonban a mostanihoz hasonló kezdeményezésekre van szükség – mondta az innovációs vezető.