Tájékoztatása szerint a cég tulajdonosa - a BPW Hungária Kft. a németországi BPW-Bergische Achen KG leányvállalata - jóváhagyta az újabb szombathelyi nagyberuházást, amelynek előkészítése már megkezdődött: az új logisztikai és raktárcsarnokot a tervek szerint 2015-ben állíthatják majd üzembe.

Brumbauer József hangsúlyozta: cégüket is érzékenyen érintette a gazdasági válság, megrendeléseik jelentősen visszaestek, de igyekeztek megtartani dolgozóikat és a kiutat termékszerkezet megváltoztatásában keresték. A korábbi nagy sorozatú szériatermékekről egyedi, több élőmunkát igénylő, ugyanakkor nagyobb szaktudást, speciálisabb felkészültséget igénylő termékcsaládok gyártására tértek át. A többféle termékhez viszont többféle alapanyagra és alkatrészre van szükség, amely viszont elengedhetetlenné tette a raktárkapacitás és a logisztikai szolgáltatások bővítését - mondta. Szavai szerint, noha még mindig mintegy 20 százalékkal kevesebb futóművet állítanak elő mint a válság előtt, a foglalkoztatottak száma jelenleg meghaladja a válság előttit, s ma 1360 embernek adnak munkát.

Az igazgató ismertetése szerint a most elindult fejlesztés is azt mutatja, hogy a BPW továbbra is hosszú távra tervez Szombathelyen, éppen ezért szorgalmazták a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ létrehozását és vesznek részt aktívan annak munkájában is. Brumbauer József rámutatott annak fontosságára, hogy Szombathelyen továbbra is rendelkezésre álljon a jól képzett munkaerő, éppen ezért kapcsolódtak be az elsők között gyakorlati képzőhelyként a középfokú oktatásba, létrehozva saját oktatóbázisukat, ahol minősített hegesztőket, CNC-forgácsolókat, mechatronikai műszerészeket képeznek.

Hozzátette: elsődleges fontosságúnak tartják, hogy Szombathelyen a felsőoktatásban haladéktalanul meginduljon a mérnökképzés is, hiszen cégüknek a jövőben egyre több jól képzett mérnökre lesz szüksége. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: programjuk egyik legfontosabb eleme, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassák a város gazdaságának fejlesztését, éppen ezért keresték fel sorra a Szombathelyre telepedett nagyvállalatokat, összefogásra, együttműködésre biztatva azokat.

Szavai szerint az önkormányzat pozitív hozzáállásának is köszönhető, hogy jelenleg az összes jelentős cég, köztük a BPW-Hungária is fejleszti szombathelyi gyártóbázisát, fokozza a termelést, újabb munkahelyeket teremt.