A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott szakelemzői szerint a hármak a tavalyi és az idei év fordulóján a cég által vártnál rosszabb teljesítményt nyújtottak, a jelek szerint azonban Lengyelország és Csehország esetében az idei első, Magyarország esetében a tavalyi utolsó negyedév jelentette a növekedési mélypontot. A GS elemzői szerint a gazdasági-üzleti felmérések és az előremutató jellegű aktivitási indikátorok az év első felénél is jobb harmadik negyedévi teljesítményre utalnak, bár mindhárom gazdaság továbbra is tényleges növekedési potenciálja alatt teljesít.

A cég szakértői kiemelték: a három közép-európai gazdaság a felzárkózó térség többi országához képest sokkal gyorsabb kiigazításra kényszerült a 2008-as pénzügyi válság után. Így az addigra a jórészt befejezett államháztartási konszolidáció, az előrehaladott szakaszban járó adósságleépítés és a folyómérleg-egyenlegek javulása alapján már tavaly látszott, hogy a hármak hamarabb fognak hasznot húzni a fejlett piacok élénküléséből, mint a felzárkózó régió más gazdaságai.

A Goldman Sachs elemzői szerint ezzel egy időben a belső kereslet is javul a három közép-európai gazdaságban. Emellett a költségvetési pozíciók is enyhébbek, és most már jórészt pozitív növekedési tényezőként hatnak. A GS saját becslései szerint a költségvetési szektor önmagában zéró és 0,5 százalékpont közötti mértékben járult hozzá a hármak gazdasági növekedéséhez a második negyedévben, vagyis az államháztartási konszolidáció most már nem visszahúzó tényezőként jelentkezik a GDP-n belül.

Magyarországon ehhez jó eséllyel hozzáadódik a háztartások devizaalapú adósságterhének jelentős mérséklődése is - hangsúlyozták pénteki helyzetértékelésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai. A ház elemzői közölték: az általuk kidolgozott előretekintő és folyó aktivitási indikátorok erős következő negyedévet jeleznek Magyarország és Lengyelország számára, jóllehet Csehországban továbbra is nyomottabb teljesítmény várható.

A Goldman Sachs londoni szakértői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék 0,5 százalékkal, a lengyel gazdaság teljesítménye 1,0 százalékkal nő 2013-ban, ugyanakkor a cseh GDP-érték a nagyon gyenge első negyedév miatt még az idén is 1,0 százalékkal visszaesik. A magyar gazdaság növekedési kilátásai más nagy londoni házak megítélése szerint is javulnak.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzőstábja befektetők számára minap összeállított átfogó őszi előrejelzésében jelentősen javította a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit. A ház londoni közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az idén 0,5 százalékos, 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak. A cég eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1,3 százalékkal bővül.

A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálatot az általuk vártnál jobb idei első félévi gazdasági teljesítménnyel és a magyar mezőgazdaság jó terméshozamaival indokolták. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a legutóbbi magyar GDP-adatismertetés után adott értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a számok mindent egybevetve fokozatos kilábalási folyamatra vallanak a magyar gazdaságban. A ház közgazdászai közölték, hogy jelenlegi előrejelzésük 2013 egészében 0,5 százalékos, 2014-ben 1,0-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít Magyarországon.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének globális elemzőcsoportja (BofA Merrill Lynch Global Research) a magyar gazdaság jövő évét tekintve a szélesebb londoni konszenzusnál is sokkal derűlátóbb.

Minap összeállított térségi előrejelzésében a ház kiemelte azt a véleményét, hogy Magyarországon megállt a belföldi kereslet zsugorodása. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint a magyar gazdaságban zajló folyamatok alátámasztják a cég prognózisát, amely az idei évre várt 0,4 százalék után jövőre már 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számol Magyarországon.

Illusztráció: VT