November 25-e Katalin napja. Úgy tartják, hogy ma kiderül, milyen időjárás várható karácsonykor, de ez még messze nem minden. Ez a nap ugyanis tele van különféle babonákkal és hagyományokkal, és még a házasodni vágyók számára is fontos információkat tartogat!

Rá emlékezünk Katalin napon

Ezen a napon Alexandriai Katalinra emlékezünk, aki a házasságra váró lányok védőszentje, de védőjükként tisztelik a fuvarosok, a molnárok, a fazekasok, a bognárok és a takácsok is. Katalin Maxentius császár előtt keresztet vetve értésére adta, hogy keresztény, és nem hajlandó a bálványok imádására. A császár ötven bölcset hivatott, hogy győzzék meg a királylányt ennek ellenkezőjéről, de azok sorra meghajoltak Katalin érvei előtt, mint ahogy mindenki, aki találkozott vele. Végül vértanú halált halt.

Katalin napja bővelkedik hagyományokban és megfigyelésekben

1. Katalin napján eljött az ideje a házasságjóslásnak is, hiszen ha az ezen a napon vízbe tett ág kizöldell karácsonyra, akkor a lány, aki az ágat a vízbe tette, hamarosan férjhez fog menni.

2. Katalin napja után már az advent következik, amikor sem lakodalmat tartani, sem táncolni nem szabad.

3. A népi időjárási előrejelzés szerint a Katalin napi hideg időt enyhe karácsony követi, vagyis, ha "Katalin kopog, karácsony locsog." De ennek az ellenkezője is igaz, így ha ezen a napon esős, enyhe idő van, akkor karácsonykor fog fagyni, és esély van rá, hogy szép, fehér karácsonyunk legyen.

4. „Ha Katalin fényben fürdik, a karácsony lében úszik", ezért ha ma napsütéses az idő, akkor karácsonykor csapadékos idő várható.

5. A Katalin nap dologtiltó nap is volt. Ezen a napon nem látták el az egyébként szokásos feladataikat, sőt, még kenyeret sem sütöttek, nem fogták be az állatokat és nem őröltek búzát. Hazánk kettéoszlott a szokás tekintetében, mert egyes részein a férfiak, míg más részén a nők nem dolgoztak ezen a napon.

traktor hó

Katalin napon kiderül, milyen idő lesz karácsonykor. Fotó: Shutterstock

6. Szokás volt a Katalin napi orgonáztatás hagyománya is. Ilyenkor több orgonaágat tettek egy edénybe, és külön-külön mindegyikre más és más férfi nevet írtak. A hagyományok szerint az lett a lány férje, akinek a nevét viselő ág kivirágzott karácsonyra.

7. Ezen a napon sok helyen a férfiak böjtöltek. Mindezt azért tették, mert remélték, hogy akkor meg fogják álmodni a jövendőbelijük nevét.

Reméljük a legjobbakat, és azt, hogy a mai napon mindenki megtalálja a számításait, mind a házasodás, mind a kellemes időjárás tekintetében.