Magyarország geopolitikailag érdekelt Bosznia-Hercegovina stabilitásában, ezért a magyar agrártárca szakpolitikai segítséggel támogatja Bosznia uniós csatlakozáshoz szükséges felkészülését. – hangsúlyozta Fazekas Sándor agrárminiszter, miután tárgyalt Bosznia-Hercegovina külkereskedelmi és gazdasági miniszterével Budapesten.

A szakminiszter szerint mindkét fél érdekelt egy közös mezőgazdasági munkacsoport mielőbbi felállításában. A munkacsoportban szakmai eszmecsere kezdődhet az élelmiszerbiztonság, az állat- és növényegészségügy, az édesvízi halgazdálkodás területén, de erősíteni szükséges az állategészségügyi hatóságok közötti együttműködést is.

A magyar agrártárca vezetője hangsúlyozta a magyar és bosznia-hercegovinai kutatóintézmények közötti információcsere fontosságát, a képzések vagy közös kutatások formájában történő kétoldalú együttműködést.

Mostar városa

Mostar, Bosznia-Hercegovina – fotó: Agroinform.hu

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy közös cél a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása, valamint a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítása olyan termesztési módokkal, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre, így a bosnyák féllel való együttműködés kiemelkedő fontosságú a régió GMO-mentességének elérésében.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet Magyarország kiváló agrár és állatorvosi egyetemi oktatási intézményeire, hangsúlyozva, hogy várják a bosnyák hallgatók jelentkezését a FAO ösztöndíjas program keretében - áll az FM közleményében.