Az államtitkár Ungváron Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével folytatott megbeszélést, majd a közeli Nagydobronyban mezőgazdasági vállalkozásokat keresett fel. A magyar ajkú nagyközségben egy fejlett technológiákat alkalmazó családi kertészetet és egy mangalica- és haltenyésztő vállalkozást tekintett meg.

Beregszászon részt vett az őt Kárpátaljára meghívó Pro Agricultura Carpatica Alapítvány által szervezett gazdafórumon. A látogatása során szerzett tapasztalatait összegezve kijelentette: örömmel tapasztalta, hogy Kárpátalján is látszanak a magyar kormány két-három éve elkezdett munkájának eredményei. Ebben nagyon fontos szerepet játszik a magyarországi és Kárpát-medencei gazdákkal folytatott együttműködés, az anyaország támogatása, tapasztalatszerző szakmai látogatások szervezése a kárpátaljai gazdák számára - tette hozzá.

Budai Gyula a tanácskozáson elmondta, hogy a magyar kormányban megvan a szándék arra, hogy hathatósan támogassa a kárpátaljai magyar gazdákat, különös tekintettel arra, hogy a kárpátaljai magyar lakosság mintegy nyolcvan százaléka falun él. "Dolgozunk azon is, hogy az Európai Unió tagjaként miként tudnánk EU-s forrásokat bevonni a kárpátaljai magyar agrárgazdaságok fejlesztési támogatására" - fogalmazott az államtitkár.

A nagy érdeklődést kiváltó fórumon megjelent kárpátaljai gazdákat elsősorban a magyarországi szaktanácsadás, magyar bankok bevonásával megvalósuló hitelezés igénybevétele, anyaországi vetőmagok, valamint tenyészállatok kárpátaljai forgalmazásának a lehetősége érdekelte.

Az agrártárca államtitkára válaszában megígérte, hogy a kárpátaljai gazdák javaslatait és kéréseit fel fogja vetni az ukrán-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság októberi budapesti ülésén.