Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a portálnak elmondta, az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést. A közönséges lisztbogár lárváját a jövőben élelmiszerként is forgalomba lehet hozni az Európai Unió területén. Egy rovarfaj először kapott étkezési céllal uniós engedélyt.

lisztkukacok

Zöld utat kapott a lisztkukac az EU-ban  – fotó: commons.wikimedia.org

Magyarország álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Ráadásul a kontinensen hagyománya sincs ezen fehérjeforrások fogyasztásának. Továbbá bevezetésük előtt átfogó élelmiszerlánc-biztonsági kutatási, jelölési és edukációs feladatok elvégzésére is szükség van.

A döntést az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januári jelentése előzte meg, melyben emberi fogyasztásra alkalmasnak nyílvánították a lisztkukacból készített élelmiszereket. Az uniós ügynökség véleménye szerint ugyanis a lisztkukacból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.