Figyelmeztetés vagy megnyugtatás?

Magyarországnak továbbra is ki kell vennie a maga részét a földgázállátásból még a tél beállta előtt, miközben számíthat uniós szomszédjainak segítségére az oroszországi szállítások csökkentésének közepette - mondta Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa szerdán a CNN-nek. Az EU kedden megállapodást jelentett be arról, hogy augusztustól márciusig 15 százalékkal csökkenti a gázfelhasználást, hogy a blokk átvészelje a telet, mivel Oroszország jelentősen csökkentette az Európába irányuló exportját.

Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely a terv ellen szavazott, melyet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter "megalapozatlannak" és "végrehajthatatlannak" bélyegzett. "Magyarország, mint tengerparttal nem rendelkező ország, függ a szomszédok szolidaritásától. Még ha az ország most azonnali abbahagyná az orosz gáz importját, akkor is szüksége lenne olyan szomszédokra, akik tranzitútvonalakat kínálnak nekik" - mondta Simson.

"Abban is megállapodtunk, hogy amikor elérkezik majd a teljes leválás az orosz rendszerről, akkor a szomszéd államok alternatív útvonalakat biztosítanak. De ahhoz, hogy ezt elvárhassák a szomszédaiktól, nekik is bele kell tenniük a saját vállalásaikat"

- tette hozzá Simson. Ez azt jelenti, hogy a mostani szakaszban minden tagállamnak el kell készíteni a terveit arra, hogy hogyan tud gázzal takarékoskodni.

Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely a terv ellen szavazott, melyet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter

Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely a terv ellen szavazott, melyet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter "megalapozatlannak" és "végrehajthatatlannak" bélyegzett. Kép: Európai Tanács

Mindeközben Európa gázpiacain

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy országa az orosz energiától való függőségük csökkentésére törekvő európai országok földgázexportjának központjává válhat.

„Spanyolország szolidáris ország, felelősségteljes ország. És mindent megteszünk, amit csak tudunk"

"Ezt mondtam Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek, valamint az EU Bizottságának és a tagállamoknak, hogy Európa ne váljon Vlagyimir Putyin orosz elnök energiatúszává” – mondta Sánchez egy közös sajtótájékoztatón lengyel kollégájával. Sánchez elmondta, hogy Európa teljes megújuló gázellátási kapacitásának 30 százaléka található jelenleg Spanyolországban, hozzátéve, hogy az ország már növelte gázexport-kapacitását, és hajlandó még tovább növelni azt. „Ma minden eddiginél fontosabb, hogy egységesek legyünk azon közös értékek mellett, amelyek Európa lényegét alkotják, és amelyeket Putyin megkérdőjelez ukrajnai illegális, illegitim és igazságtalan inváziójával” – mondta Sánchez.

Sánchez elmondta, hogy Európa teljes megújuló gázellátási kapacitásának 30 százaléka található jelenleg Spanyolországban, hozzátéve, hogy az ország már növelte gázexport-kapacitását, és hajlandó még tovább növelni azt.

Sánchez elmondta, hogy Európa teljes megújuló gázellátási kapacitásának 30 százaléka található jelenleg Spanyolországban, hozzátéve, hogy az ország már növelte gázexport-kapacitását, és hajlandó még tovább növelni azt. Kép: Európai Tanács

Oroszország tovább csökkenti az európai gázszállítást

A Gazprom orosz energiaóriás az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába irányuló gázáramlás további, a maximális kapacitás 20 százalékára történő csökkentését rendelte el – közölte szerdai közleményében a Gascade német hálózatüzemeltető.

Az orosz állami energiavállalat hétfőn közölte, hogy csökkentik a gázáramlást, mivel javítás miatt leállítják a turbinát.

Robert Habeck német gazdasági miniszter határozottan reagált hétfőn, és kijelentette, hogy „nincs technikai oka a szállítások csökkentésének”. A gáz eleddig 40 százalékos kapacitással áramlott, miután Oroszország a nyugati szankciókra válaszul csökkentette energiaexportját. A gázárak a hét eleje óta több mint 20 százalékkal drágultak.

(Forrás: cnn)