Június első napjaiban már több mint 180 db mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz. A lakóingatlanok tekintetében májusban 3500-nál járt a kárbejelentések száma, a károk értéke megközelítőleg félmilliárd forint volt, de ez az összeg júniusban az elmúlt napok esőzéseinek köszönhetően tovább nőtt.

A lakóingatlanokban a viharok és a villámlás okozott számottevő károkat, míg a gazdák számára ezúttal is a jégverés jelentette a legnagyobb veszteséget – írja a Generali Biztosító közleménye.

viharkár

Viharkár – fotó: pixabay.com

Extrém időjárás okozott károkat a földeken

Mint írják, gyakorlatilag a díjtámogatott növénybiztosítás kötési határidejének (05.31.) másnapján jégverés rázta meg az országot. A Generali Biztosító június első napjaiban több mint 180 db mezőgazdasági kárt regisztrált, főleg a keleti vármegyékből.

A kárözön már május második felében is megfigyelhető volt a földeken a dunántúli és a keleti országrészben is: a hónap végéig összesen több mint 200 jégverésről és több tucat viharkárról érkezett bejelentés a biztosítóhoz.

Az extrém időjárási körülmények június elején is folytatódtak, ami még súlyosabban érintette a gazdákat: a kukorica-, napraforgó- és árpaültetvényekben keletkezett a legnagyobb jég- és viharkár, de a kalászosok és a paprikaültetvények is jelentős károkat szenvedtek.

Június legelején a jég pusztítása leginkább Hajdú-Bihar vármegyében volt tapasztalható, ahonnan az összes bejelentés több mint 60 százaléka származott. A Generali már meg is kezdte a kárszemlézést és mindent megtesz a kárrendezés gyorsasága, gördülékenysége érdekében – írja a közlemény.


A viharszezon kezdetét a lakóingatlanok sem úszták meg

A Generali Biztosító adatai szerint 2024 májusában közel 3500 viharkárral kapcsolatos kárbejelentés érkezett, a várható kárkifizetések összege meghaladja majd a félmilliárd forintot. A felhőszakadások, a jégeső, a villámcsapások is komoly károkat okoztak országszerte.

„Az extrém időjárási események, mint például intenzív viharok, szélsőséges hőhullámok, szokatlanul heves csapadékok és hosszan tartó szárazságok valóban egyre gyakoribbá válnak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás következtében. Ezek a változások számos kutatás és éghajlati modell alapján várhatóan folytatódni fognak, sőt, egyes előrejelzések szerint intenzitásuk és gyakoriságuk is növekedhet a jövőben" – véli Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa.

Mit tehetünk, mire érdemes odafigyelnünk?

A meteorológus szerint fontos figyelemmel követni a legfrissebb időjárás-előrejelzéseket, figyelmeztetéseket és lehetőleg felkészülni a várható, extrémebb időjárási eseményekre.

„Emellett nem csak arra fontos figyelmet fordítani, hogy legyen biztosításunk az ingatlanon, de arra is, hogy ne váljunk alulbiztosítottakká – lehetőleg évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket" – tette hozzá Szikszai József, a Generali Biztosító kárrendezési igazgatója.