A több mint 25 éve baromfineveléssel, -keltetéssel és -feldolgozással foglalkozó Gallus-csoport öt telephelyén vezették be a Vodafone és fejlesztő partnere, a Cubilog által szállított távfelügyeleti monitoring rendszert. A fejlesztés a csirkeistállók biztonságos távoli megfigyeléséről gondoskodik a nap 24 órájában – írja az m2mzona.hu.


A megoldás a távolról, egyszerűen beállítható szabályok alapján folyamatosan ellenőrzi a meglévő helyi automata vezérlésnek megfelelő működést. Azonnal küldi a riasztást a diszpécserközpontnak, ha a tartástérben a levegő hőmérséklete nem elfogadható, ha áramkimaradás tapasztalható, vagy ha a műszakon kívül valaki kinyitotta az ajtót. Valamennyi mérési eredmény visszamenőlegesen is elérhető interneten keresztül – akár mobiltelefonról, akár számítógépről.

M2M a mezőgazdaságban

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar mezőgazdaságban, állattenyésztésben is egyre inkább megjelennek az egymással kommunikáló gépek, felismerve, hogy ez a technológia milyen nagymértékben képes hozzájárulni a folyamatok, rendszerek biztonságához és stabil üzemeltetéséhez” – mondta a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Király István emlékeztetett arra is, hogy a várakozások szerint néhány év múlva akár már 50 milliárd gép kommunikálhat egymással a világon.

m2m

A Gallus-csoportnál bevezetett távfelügyeleti monitoring rendszer az esetleges változások vagy meghibásodások felismerésével hozzájárul a baromfitenyésztés hatékonyságának és a termelés gazdaságosságának növeléséhez, valamint az esetleges környezeti változások vagy a gépek váratlan leállása által okozott komoly anyagi károk megelőzéséhez.

Technológiai háttér

Az innováció alapját egy sokoldalúan alkalmazható plug and play kialakítású készülék és az úgynevezett IOTree felhőalapú felület együttese adja, amelyhez perifériákat csatlakoztatva lehetővé válik számos környezeti paraméter mérése, az épületek villamos ellátásának felügyelete, illetve az elektromos berendezések vezérlése, szabályozása.

A központi egység alkalmas internetcsatlakozásra, így a távoli elérés lehetősége is biztosított. Ennek köszönhetően a világ bármely pontján értesülhetünk a megfigyelt környezet aktuális állapotáról. Az egyedi igényeknek megfelelően szerkeszthető webes felület alkalmas riasztási üzenetek azonnali küldésére, amennyiben a mért, vizsgált paraméterek bármelyike eléri vagy meghaladja a felhasználó által beállított határértéket, időintervallumot.

További fejlesztési lehetőségek közé tartozik a siló telítettségmérés rendszerbe integrálása, valamint a tojásszámlálás automatizálása. A fejlesztés alatt álló kameraalapú tojásszámláló rendszer képes a tojások méret-, illetve színalapú monitorozására és természetesen szükség esetén azonnali riasztás küldésére is.

m2m

Távfelügyelet okosan

„Folyamatos innovációkkal fejlesztjük gazdaságunkat: 100 baromfiistállót működtetünk, 12 mezőgazdasági telephelyen évente 75 millió csirkét keltetünk. 2015-ben hoztuk meg azt a döntést, hogy még biztonságosabbá tesszük működésünket. Az elmúlt egy évben folyamatosan építettük ki azt a biztonságtechnikai és távfelügyeleti rendszert. Tavaly létrehoztunk egy 24 órás biztonsági központot, ahol tapasztalt és képzett vagyonvédelmi szakemberek felügyelik a telephelyeinket, ezt pedig fejlett, a mai kor igényeinek megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel szereltük fel” – összegezte Agócs Gábor, a Gallus-csoport biztonsági vezetője.

A szakember hozzátette, hogy minden telephelyük a nap 24 órájában videokamerákkal megfigyelt. Az élőképeket a biztonsági központ munkatársai folyamatosan elemzik. A központ továbbá rendelkezik GPS járműkövető rendszerrel, ami saját gépjárműveink ellenőrzésére és a megtermelt élőáruk szállításának nyomon követésére nyújt megnyugtató megoldást. Az elkövetkező negyedév során a személyforgalmi beléptető rendszerek biztonsági központba való integrálása valósul meg a cégnél újabb fejlesztésként.

A Vodafone és a Cubilog által biztosított M2M távfelügyeleti monitoring rendszer ennek a központnak a biztonságtechnikai elemeit egészíti ki. „A fejlesztés segítségével a telephelyeket baromfiistállónként tudjuk megfigyelni. Ez egyrészt lerövidíti a reakcióidőnket, hiszen azonnal megkapjuk a jelzéseket a felmerülő problémáról, amit rögtön orvosolni tudunk. A távfelügyeleti megoldás továbbá anyagilag is jelentős megtakarítást nyújt, hiszen minimálisra csökkentjük a hibákból adódó károkat. Az adatok monitorozásával és kiértékelésével növeljük a minőségi körülményeket is a baromfiistállókban, ami által a termékeink minősége is emelkedik. A Vodafone-Cubilog ajánlata egyszerre ötvözi a legjobb ár-érték arányt, valamint a régi nagy múltú technikai óriás tapasztalatának és egy friss startup innovációjának előnyeit” – fejtette ki Agócs Gábor.