Fontos, hogy a gazdálkodók, a termelők tisztában legyenek azokkal a piaci folyamatokkal, amelyek a termelésüket, a működésüket mozgatják, amelyek az értékesítésük befolyásolják – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára aki megnyitotta a Terményiacok Webináriumot. – A kitekintés a 2021-es évre, valamint a piaci folyamatokra ugyanolyan fontos, mint az, amikor a támogatási rendszer feltételeiről beszélünk. A résztvevők olyan szereplőktől kaphatnak tájékoztatást, akik a piacon mozognak épp ezért megoszthatják azt a tudás, hogy milyen terménytípusokra és milyen minőségre van szükség, és képesek áthidalni azt az információs szakadékot, amely a termelők és az értékesítés között fennáll.

Terménypiacok Webinárium előadói

A webinárium előadói – fotó: Agroinform.hu

Az államtitkár kitért arra is, hogy tavaly márciusában, a világjárvány kitörését követően kialakult bizonytalanság és pánik erőteljesen befolyásolta a szántóföldi növénytermesztést és a terménypiacokat is. Jelentős volt az aggodalom, hogy például a szója behozatala problémákba ütközhet és ez gondot okozhat a takarmányozásban. A kialakult helyzet egyértelműen rávilágított, hogy milyen kulcskérdés a logisztika, a folyamatos ellátási biztonság a mezőgazdaságban. Az akadályokat sikerült elhárítani, sőt a magyar agrárium képes volt megerősödve kijönni ebből a válságos helyzetből. Az export pedig meghaladta a 9,5 milliárd euró értéket.

A mezőgazdaság fontosságát jól mutatja, hogy a külkereskedelmi többletnek, amit Magyarország 2020-ban elért, 55 százalékát ez az ágazat adta.

Az 1,6 milliárd euró értékű gabonaexport, amely elhagyta az országot, 280 millió euróval több volt, mint 2019-ben.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője kiemelte, a webináriumon résztvevők az agrárium különböző területeiről érkeztek, de mindenki olyan új információkkal, stratégiai tapasztalatokkal gazdagodhat, amit be tud építeni a saját működésébe.

Az információszerzés online módja a nyitás után is megmarad – mondta a portálvezető –, és célunk, hogy a mezőgazdaságban dolgozók és az agrárium iránt érdeklődők minden nap releváns és friss információkat találjanak az oldalon. Hiszen a tudást folyamatosan fejleszteni, az ismereteket bővíteni kell a szakembereknek, hogy a növekvő piacon a piaci részesedésüket megtartani, illetve növelni tudják.

kukorica

Az elmúlt időszak történései összességében dinamikus árfelhajtó hatással bírtak – fotó: Agroinform.hu

Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője a terménypiaci folyamatokról adott részletes kitekintést. Előadása fókuszában az aktuális termésvárakozások, a felhasználás és a készletek, a nemzetközi kereskedelmi folyamatok, az árviszonyok és a terménypiacokat rövid távon befolyásoló tényezők álltak.

A jelenlegi piaci folyamatok arra mutatnak, hogy áttörés rövid távon nem várható a nemzetközi agrárárakban. Az utóbbi egy évben megfigyelhető emelkedés fő mozgatója volt, hogy bizonyos termékeknél és terményeknél a felhasználás meghaladta a termelést, és a koronavírus járvány miatt a stratégiai készletezés újra jelentős figyelmet kapott. Meghatározó hatással bírt a piacra a kínai sertésállomány-növekedés, a befektetői tőke fokozott jelenléte az árupiacokon és a biodízel-gyártáshoz kapcsolódó szakpolitikai intézkedések az USA-ban és a világ számos országában.

A búza és a kukorica, valamint a takarmánynövények részletes piaci változásairól hamarosan részletes cikket közlünk.

A Webinárium „Kiemelt szántóföldi kultúrák hazai terménykereskedelme” című szakmai fórumán Reng Zoltán (Hungrana Kft., vezérigazgató), dr. Kovács István Dezső (KITE Zrt., terménykereskedelmi üzletág igazgató), Sándorfy András (Marton Genetics, ügyvezető igazgató) és Cseresznye Péter (Viterra Hungary Kft., kereskedelmi igazgató) vett részt.

A beszélgetésben részt vevők egyetértettek abban, hogy a tavalyi évben nagyot változott a piac és a megváltozott piaci körülmények nem fognak rövid időn belül visszarendeződni.

A terménykereskedelemmel foglalkozó szakemberek szerint a magyar ipari célú kukoricatermelés jó minőségű – minőségi javulás nem szükséges –, megfelel az igényeknek. A kukorica egyharmadából az EU-ban bioetanol készül, a kétharmadából pedig izocukor és keményítő.

A búzánál viszont nem egyértelmű a helyzet, a piacon jelentős a kereslet a prémium minőségű búzára is a tömegtermékeket adó fajták mellett.

aratás

Dr. Potori Norbert: "Rövid távon áttörés nem várható a nemzetközi agrárárakban." – fotó: Agroinform.hu / Gáspár Elizabet

Jól látható folyamat, hogy az agrárium minden szereplőjének egyre fontosabb célja a fenntarthatóság, így erre a termesztésben is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A termeléshez szorosan kapcsolódik a fuvarozás is, a szállítási költségek pedig az elmúlt időszakban szintén emelkedtek. A szakértők egyetértettek abban, hogy a feldolgozott termékek szállítása kedvezőbb, mint a terményeké.

Pozitív változás a szektorban, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy a termelő nem tudja tartani a szerződésben vállaltakat. Ehhez hozzájárul a mértéktartó árazás, a termésmennyiség jó becslése és a biztonság, hogy a szerződés mindkét fél számára kötelezettségekkel és garanciákkal jár.

A szakmai fórumon elhangzottakat hamarosan részletes cikkben tesszük közzé.

Az Agroinform Webináriumok célja:

Rövid, fókuszált, bárhonnan elérhető szakmai program keretében friss, hasznos, releváns agrárszakmai információk átadása a hazai mezőgazdasági vállalkozóknak, amivel fejleszteni tudják versenyképességüket.

Az Agroinformról:

Az Agroinform.hu mint Magyarország mezőgazdasági portálja fő céljának tekinti a hazai gazdálkodók versenyképességének fejlesztését szakmai információk nyújtásával és a mezőgazdasági kereslet és kínálat hatékony összekötésével. Ennek elérése érdekében platformot biztosít az üzletkötések és a közösségi információcsere számára egyaránt, miközben lehetővé teszi a tájékozottsághoz szükséges szakmai hírek gyors és széles körű elérését. Az Agroinform márkanév 1967 óta használatos mezőgazdasági információk közzétételére, portálként 2005 óta működik. Jelenlegi látogatóinak száma meghaladja a havi félmilliót, apróhirdetés és géppiac oldala folyamatosan több mint 60 ezer mezőgazdasági ajánlatot közvetít látogatói számára.