Ugyanakkor a mintáknak csak 1,5 százaléka lépte át a megengedett egészségügyi határértéket – közölte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA). Az EFSA az Európai Unió tagállamai, valamint Norvégia és Izland részvételével 2013-ban 81 ezer mintát gyűjtött és elemzett. Magyarországon 2630 mintát vettek.

Teszteltek például fejes salátát, földiepret és disznóhúst. A minták 97,4 százalékában egyáltalán nem vagy a határértéknél kevesebb vegyszermaradványt találtak. A minták négy százalékánál többféle peszticidet is kimutattak. Egyes mintáknál a szakértők az egészségkárosító hatás lehetőségét is megvizsgálták. Megállapították, nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a táplálékon keresztül a szervezetbe jutó növényvédő szerek mértéke elérje az egészségre káros szintet. A kutatók szerint valószínűtlen, hogy a fogyasztók egészségére hosszú távú hatással lennének ezek az élelmiszerek.