A NAK hétfőn az MTI-vel közölte: a kamarának jelenleg mintegy 330 ezer regisztrált tagja van, az eddig bevallott tagdíj mintegy 3 milliárd forint. A befizetések folyamatosan érkeznek a NAK számlájára. A közlemény megjegyzi, hogy a mulasztóknak késedelem esetén a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő, de legalább évi 10 százalék késedelmi kamatot kell fizetniük.

A köztestület jelezte: az adatok összevetése még nem fejeződött be. A kamara legutóbbi adatai szerint ugyanis mintegy 100 ezer, törvény által kötelezően regisztrálandó tag nem tett eleget határidőre bevallási kötelezettségének. Nagy részük, mintegy 90 százalékuk az alsó - a 2 és 5 ezer forintos - fizetési osztályba tartozik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához még most is folyamatosan érkeznek a tagnyilvántartáshoz szükséges adatok. A majdnem 330 ezres tagsági körből ugyanis a közhiteles adatbázis alapján mintegy 60 ezren csak augusztus közepén kapták kézhez az információkat tartalmazó levelet. A NAK éppen ezért hosszabbította meg a tagdíjbefizetés határidejét augusztus végére, és még szeptemberben is kivár, mert nem célja, hogy az adóhatósággal szerezzen érvényt a kamarai tagságra vonatkozó törvényi kötelezettségnek. Később azonban már nem lehet teret engedni a mulasztóknak - teszik hozzá.

A köztestület rámutat: a tagsági kártya nyújtotta szolgáltatások anyagi előnyeit is csak a tagdíjat bevallók és befizetők vehetik igénybe. Így akik néhány ezer forint tagdíjat nem fizetnek be, ennek a többszörösét veszíthetik el kedvezményben.

Illusztráció: Kajati József