A magyar agrárpolitika elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ehhez az idén minden eddiginél több forrást biztosít - mondta Nagy István agrárminiszter a tej világnapján. - A tejfeldolgozók két kiírásra is számíthatnak ebben a hónapban, a kisebb fejlesztéseikre egy 50 milliárd forintos, a nagyobb projektek megvalósítására pedig egy 200 milliárd forintos pályázati felhívás jelenik meg hamarosan.

Nagy István agrárminiszter (b2), Szautner Péter, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke (b3) és Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke

Nagy István agrárminiszter, Szautner Péter, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke és Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke  beszélget a tej világnapján tartott sajtótájékoztató után 2021. június 1-jén – MTI/Mohai Balázs

Magyarország tejből önellátó, a termelés mennyisége 2010 óta több mint 16 százalékkal bővült és elérte az évi 1,9 milliárd litert, miközben a fogyasztói tej behozatala a harmadára esett vissza.

Tejtermelés az EU-tagállamokban

Tejtermelés az EU–tagállamokban – Fotó: MTI

Tejtermelés Magyarországon

Tejtermelés Magyarországon – Fotó: MTI

A tej rengeteg embernek biztos megélhetést és fontos az egészséges táplálkozáshoz. A boltok kínálatában jelentős a magyar tej aránya és az elmúlt években mind a tej, mind a tejtermékek fogyasztása nőtt Magyarorszgáon, de még ezzel sem tartozunk az európai élmezőnybe.

Tejfogyasztás Magyarországon – Fotó: MTI

A trácavezető miniszter elmondta, hogy a tejtermelés értéke tavaly 5 százalékos éves növekedéssel meghaladta a 207 milliárd forintot, míg a tejtermékgyártás csaknem 354 milliárdos termelési értéke az élelmiszeripari termelésnek majdnem a tizedét tette ki. Nagy István az uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek működtetését jelölte meg a versenyképesség fő feltételének.

A tehéntej felvásárlási és fogyasztó átlagára Magyarországon

A tehéntej felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon – Fotó: MTI

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzletláncoknak figyelembe kell venniük a termelés drágulását, a termelők pedig szükség esetén egységes fellépéssel érvényesíthetik az érdekeiket. Istvánfalvi Miklós a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is elkerülhetetlennek látja, hogy a növekvő termelési költségek megjelenjenek a fogyasztói árakban, sőt ellenkező esetben nem zárható ki, hogy a belföldi tejelőállítás mennyiségének csökkenése.

A tisztességes versenyhez - mint fogalmazott - hatékony piaci szabályozásra is szükség van, nem lehet például senkit piaci előnyhöz juttatni a fogyasztói árak jelentős mértékű eltérítésével, és nem szabad engedni az időhúzást az erőfölényben lévő kereskedő számára az ártárgyalások során.

Szautner Péter a Tej Terméktanács társelnöke elmondta, hogy Magyarországon a hazai termelés fedezi a fogyasztói tej, a tejföl, a túró, a vajkrém irányi igényeket, de a fejlesztéseket úgy kell alakítani, hogy más árucikkek, többek között ízesíett joghurtok és minőségi sajtok is készülhessenek itthon. A tejtermék az egyik leggyorsabban fejlődő piaci kategória, ugyanakkor a fogyasztói igények folyamatosan változnak, ez a magyar termelőknek is szem előtt kell tartani.