A tájékoztatás szerint a munkacsoport a VM által szervezett Tanyafejlesztési Program eredményeit bemutató konferenciasorozat utolsó állomásán jött létre.

A témában érintett szaktárcák - így a VM mellett a Belügyminisztérium (BM), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) -, továbbá az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint szakmai és társadalmi szervezetek - közöttük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és falugondnoki egyesületek - azért fogtak össze, hogy összehangolják tevékenységüket a tanyán élők életkörülményeinek javításáért.

Illusztráció: Kormányportál (Pelsőczy Csaba)

A munkacsoport eseti üléseket tart majd, ha egy konkrét problémát kell megbeszélni, ilyen például a tanyákon élők  közbiztonságának ügye, vagy a tanyavillamosítással összefüggő  kérdések - mondta Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai főosztályának főosztályvezetője az MTI-nek.

A Tanyafejlesztési Program 2014-ben is folytatódik. A kormány fontos célnak tekinti ugyanis többek között, hogy 2020-ig elektromos árammal legyen ellátva minden tanya, valamint járható utakon lehessen azokat megközelíteni - olvasható a közleményben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Tanyafejlesztési Programjában az idén - az előző éveket is meghaladó számban és mértékben - 529 nyertes tanyafejlesztési projekt jutott támogatáshoz összesen közel 3,5 milliárd forint értékben - ismerteti a VM közleménye.