Tavaly a termelők által benyújtott exporttámogatási kérelmek 30 százaléka volt hiányos, ennek az aránynak csökkentése a célja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint az érintetteket tömörítő civil szervezet között kedden kötött megállapodásnak.  
Tavaly 6000 exportkérelem és 10 000 exporttámogatási kérelem érkezett a hivatalhoz, és mintegy 10 milliárd forintot fizettek ki a termelőknek - mondta Margittai Miklós, az MVH elnöke a Vám-, Jövedéki és Agrárszolgáltatók Szövetségének kezdeményezésére született megállapodás aláírásakor.  
Hangsúlyozta: az együttműködéssel a harmadik országba irányuló uniós export támogatásának igénybevételéhez kívánnak segítséget nyújtani. A jövedéki és hatósági előírások betartása ugyanis szakértelmet igényel.  
Időveszteség az adminisztráció miatt  
A sok adminisztrációval járó vám- és egyéb okmányok hibás vagy hiányos kitöltése jelentős időveszteséget okoz a termelőknek - tette hozzá Margittai Miklós.  
Berényi János, a szövetség elnöke elmondta: a speditőröknek, akik az "uniós csatlakozás vesztesei" új munkalehetőséget nyújt az uniós pályázatok kitöltéséhez nyújtott partnerség.  
Bók Mihály főtitkár ismertetése szerint a vámközreműködői segítség igénybevételének nincs általános költsége, az a szolgáltatás mértékétől függ.  
A támogatások mértékét nem országonként, hanem termékcsoportonként határozza meg az unió, tavaly a magyarországi termelők a kifizetett támogatás mintegy 60 százalékát cukorra vették igénybe, de jelentős volt a tejtermékek kivitelére kifizetett támogatás összege is - mondta Hajdú Zoltán, az MVH piaci támogatásokért felelős igazgatóságának vezetője.  
Forrás: MTI