Az elmúlt két év csapadékszegény időszakának következtében nagyobb figyelmet kell fordítanunk a gyomirtó szerek lassabb lebomlására, az esetleges utóhatás problémák elkerülésére. Úgy tudjuk a követő kultúrák károsodását elkerülni, ha a kukorica gyomirtására használt szer kiválasztásakor ügyelünk erre. Kifejezetten fontos szempont ez akkor, ha napraforgó követi a kukoricát a vetésváltásban.

A talajok vízkészlete a téli csapadék ellenére még mindig az optimálisnál alacsonyabb, száraz talajokon nehéz a magágyelőkészítés, aminek következménye lehet az elhúzódó gyomkelés, a több hullámban, vontatottan csírázó gyomnövények megjelenése. Ilyen esetben mindenképp tartamhatással rendelkező szerre van szükségünk.

A preemergensen használható gyomirtószerek választéka az acetoklór hatóanyag kivonásával tovább szűkült, az alapgyomirtás szükségessége kukoricában pedig elvitathatatlan. A kukorica gyomirtása évjárattól és trendektől függetlenül három alappilléren nyugszik:

  • preemergens
  • korai posztemergens és
  • posztemergens technológián.


Ugyan vannak olyan táblák, ahol mindenképp posztemergens gyomirtást kell terveznünk, pl. évelő gyomnövények erős fertőzése, gépkapacitás stb., de ha kizárólag szakmai szempontok alapján dönthetünk, a legjobb dolog amit tehetünk a kukoricával, ha alapgyomirtást végzünk, preemergensen, vagy korai posztemergensen. A kukorica nagyon érzékeny a korai fejlődési stádiumában a gyomnövények jelenlétére. Fekete talajon, gyommentes körülmények között zavartalanul fejlődik, de gyomokkal versenyezve ebben a rövid, de érzékeny időszakban, jelentős terméskieséssel reagál.

Van egy gyomirtó szer a piacon, ami már évek óta bizonyít a kukorica alapgyomirtásában. A Lumax készítmény nyolc éve került bevezetésre és néhány év alatt az alapkezelések legmeghatározóbb készítményévé vált. Mezotriont, S-metolaklórt és terbutilazint tartalmaz ez a gyári kombináció, kijuttatható preemergensen, azaz kelés előtt, illetve korai posztemergensen is.

Az alapgyomirtás legnagyobb erénye, hogy korán kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, a kultúrnövényünk zavartalanul tud fejlődni a meglehetősen érzékeny korai kezdeti fázisában, ezáltal termést mentünk meg. Abban az esetben, ha a Lumaxot korai posztemergens időpontban juttatjuk ki, a gyomnövények kikelése után, kihasználjuk a készítmény erős levélen keresztüli hatását, majd a területünk megázása után érvényesül a hármas gyári kombináció hosszú, optimális csapadékviszonyok mellett akár egész tenyészidőszakra kiterjedő tartamhatása is.

A Lumax 4,5 l/ha adagban a kukoricában előforduló magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények - kakaslábfű, muhar fajok, köles, disznóparéj félék, libatop stb. - ellen hatékony, beleértve a nehezen irtható fajokat is, mint pl. csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis, parlagfű, árvakelésű napraforgó stb. gyomnövényeket.

A korai posztemergens időpontban végzett kezelésnél a gyomnövények fenológiájára kell figyelnünk, a jó szelektivitásának köszönhetően a kukorica fejlettségétől függetlenül kipermetezhető. A kezelés tervezésének legfontosabb szempontja az egyszikűek fejlettsége. A Lumax kijuttatásának optimális időpontja az egyszikűek 1-3 leveles állapota, azaz a gyökérváltás előtti fenológia. A kétszikűek esetében jóval rugalmasabb az időzítés lehetősége, erős levélen keresztüli hatásának köszönhetően akár a 4-6-8 leveles kétszikűeket is kitűnően elpusztítja.

A Lumax három hatóanyaga jól kiegészíti egymást. A mezotrion a kétszikű gyomnövények levelén keresztül felszívódva posztemergensen, talajra kerülve a később kelő gyomok ellen nyújt hosszantartó védelmet. Az S-metolaklór hosszú hatástartammal biztosítja a hatékonyságot a magról kelő egyszikű gyomok ellen és olajos additívként fokozza a mezotrion bejutását a növénybe. A terbutilazin  posztemergens hatással és talajon keresztül érvényesülő tartamhatással is rendelkezik a kétszikű gyomok ellen. Mindemellett fokozza az S-metolaklór egyszikűek elleni hatását és szinergizálja a mezotrion levélen keresztüli posztemergens hatását. Ezért a Lumax egy kezeléssel egész tenyészidőszakra kiterjedő gyomirtó hatást biztosít.

Természetes és jogos felhasználói elvárás az, hogy egy gyomirtószer megbízhatóan működjön minden évben, a hektikusan változó időjárási körülmények között is. Akár csapadékos, akár száraz év jön, a Lumax megbízhatósága maradéktalanul érvényesül. A Lumax mindhárom hatóanyaga stabilan kötődik a talajszemcsékhez, így még extrém mennyiségű csapadék hatására sem mosódik ki nagymértékben a talaj felső rétegéből, a gyomnövények csírázási zónájából. Száraz években is - mint amilyen a tavalyi is volt - számíthatunk hatására, a benne lévő három hatóanyag magas dózisa kedvezőtlen csapadékeloszlás esetén is biztos gyomirtást ad.

A Lumax kiváló szelektivitású, a kukorica fejlettségétől függetlenül bármikor használható, a kezelés időpontját kizárólag az egyszikű gyomok fejlettsége határozza meg. Minden talajtípuson, minden takarmány kukorica hibridben használható. Csemege kukoricában és vetőmag előállításban is felhasználható a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulásával.

Az acetoklór tartalmú gyomirtószerek kivonása után nagy mértékben leszűkült a  preemergensen és a korai posztemergensen használható kukorica gyomirtó szerek száma. A Lumax, mint alapgyomirtószer, továbbra is, hosszú távon, nagy biztonsággal használható a kukorica eredményes gyomirtásra.

A Lumax legfontosabb tulajdonságai:

  • Alap gyomirtó szer.
  • Korai gyomkikapcsolás, 500-1000 kg/ha termésmentés.
  • Tartamhatás teljes szezonra.
  • Megbízható, három hatóanyag csúcsdózisa egy termékben.
  • Türelmes, csapadék szegény tavaszon is működik.
  • Erős mellékhatással rendelkezik az évelő mezei acat ellen.
  • Rugalmas időzítés.
  • Kiváló szelektívitás, minden talajtípuson, minden kukoricában.
  • A vetésváltás szempontjából fontos szántóföldi növényekre, mint pl. a kalászosok, napraforgó nincs káros utóhatása.


Ha kukorica gyomirtó szer, akkor Lumax. Megbízható, türelmes és hosszú távon számíthatunk rá.


Tóth Csantavéri Szilvia és Radvány Béla
Syngenta Kft.

Bővebben a Syngenta honlapján >>>