A folyamatosan rajzó almamoly és a rügypattanás óta jelen lévő lisztharmat mellett az alma- és a körtevarasodással is számolnunk kell. Fertőzni még nem tudtak, mert idáig nem találtak nedves levélfelületet. Az érzékeny fajtáknál el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat is ideje – írja Zsigó György.

A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyeztek, pl. a Score 250 EC, a Topas 100 EC, Domark 10 EC. Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az ún. szisztemikus blokkal. Természetesen szép számmal találunk kizárólag a varasodásra ajánlott felszívódó gombaölőt is pl. Chorus 50 WG, Dagonis, Qualy.

Még mindig kiváló a réz és a szintén kontakt mankoceb hatóanyag. Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél, illetve viaszosodásig az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet sok gombaölőben megtalálhatják pl. a jól ismert Dithane M 45-ben és még 18 névváltozatot számoltam össze. Mindkét hatóanyagot tartalmazza a Miltox Speciál Extra WP. A Polyram DF is III. kategóriás és kontakt.

A dió nagyságú kis termésnél, egészen a szüretig, már újra bátrabban használhatjuk a réz és a kéntartalmú gombaölőket is. Ellenálló fajtáknál és egészséges fáknál csupán ezekkel a „régi” hatóanyagokkal is sikeresek lehetünk. A szüret előtt majd az élelemzés-egészségügyi várakozási időkkel (é.v.i.) is számolnunk kell.

Sajnos csak a permetezések ismétlésével tudjuk megvédeni az almatermésűeket a molyok kártételétől. A rovarölő mellé adagolt gombaölőket, lombtrágyákat, biostimulátorokat változtathatjuk, a fáink érzékenységétől, a kertünk adottságaitól, az időjárás változásától és az aktuálisan jelenlévő kórokozóktól függően.

Gyümölcsmoly kár őszibarackon

Keleti gyümölcsmoly kártétele őszibarackon – Fotó: Zsigó György

A fenti fotót a keleti gyümölcsmoly kárképéről május 30-án Ráckevén fényképezte Zsigó György őszibarackon. Évek óta megfigyelhető, hogy nagy egyedszámban és folyamatosan rajzik, akárcsak a szilvamoly. Folyamatosan veszélyeztetik a termést. Míg az almatermésűeknél a lisztharmat, a varasodás és a monília, a csonthéjasoknál a levélbetegségek és a termést veszélyeztető monília támadása módosíthatja a védekezés menetét, a permetlé összetételét.

Sajnos itt is csak a permetezések ismétlésével tudjuk megvédeni az őszibarackot, a kajszit és a szilvaféléket a molyok kártételétől. A rovarölő mellé adagolt gombaölőket, lombtrágyákat, biostimulátorokat változtathatjuk, a fáink érzékenységétől, a kertünk adottságaitól, az időjárás változásától és az aktuálisan jelenlévő kórokozóktól függően.

Pénzes professzor úr a június közepén érő korai kajszit egyetlen permetezéssel meg tudja menteni a molyok támadásától. A szilva és az őszibarack fajták érési idejüktől függően 2-3-4 permetezéssel, míg a kései alma és körtefajtáknál 4-5 kezeléssel számolnia kell annak a kertésznek, aki nem szeretne férges termést szüretelni. Aki nem bánja, hogy valamivel több lesz a molyrágott gyümölcse, az persze kevesebb permetezéssel is beérheti.

Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu