Tájékoztatása szerint 5000 hektár vízfelületen, összesen 50 tóból fogják ki a tetemes mennyiségű halat; egy részüket folyamatosan értékesítik, a többi hal teleltető tóba került. A hazai hagyományok szerint decemberben vásárolnak a legtöbben halat: ebben a hónapban mintegy 500 tonna halat értékesít itthon a Hortobágyi Halgazdaság - fűzte hozzá Lupsán Róbert.

Elmondta azt is, hogy szállítanak hortobágyi halat Romániába, Lengyelországba és Szerbiába is. "Az országban a legfinomabbnak tartott hortobágyi hal egyedi ízét a szikes talajban lévő tiszta vizű tavaknak, s a vegyszer- és gyógyszermentes, homeopátiás nevelésnek köszönheti" - magyarázta a vezérigazgató.

A kifogott halmennyiség csaknem egyharmadát elepi halfeldolgozójukban szeletelik, filézik az értékesítés előtt, illetve halászlé alapot készítenek belőlük. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavalyi árbevétele 1,3 milliárd forint volt, és a társaság az idén is hasonlóra számít - közölte az MTI-vel a vezérigazgató. Ezen a hétvégén harmadik alkalommal rendezték meg a lehalászási ünnepet a Hortobágyon. Az elepi halastónál az érdeklődők két napon át kísérhetik figyelemmel a lehalászási munkákat, miközben a tóparton kulturális programok, ételkóstolók várják a résztvevőket.

Illusztráció: vállalkozói negyed