Megnyílnak a területfejlesztési pályázati források


2006-ban jelentősen megnőtt a hazai régiók és megyék által önállóan elosztható hazai területfejlesztési támogatások összege, mivel a kormány szándéka szerint az emberek életét érintő döntéseknek helyben kell megszületni.

A regionális fejlesztési tanácsok a 2007-re áthúzódó kötelezettségvállalásokkal együtt több mint 25 milliárd, a megyei területfejlesztési tanácsok pedig 19 milliárd forint felett dönthetnek.

A régiókban a legfontosabb támogatható célok a munkahelyteremtő beruházások, az önkormányzatok termelő és humán infrastruktúra fejlesztései, a turisztikai fejlesztések és rendezvények, az önkormányzati utak felújítása, a közmunkaprogramok, a belterületi utak és kerékpárutak fejlesztése, valamint a Vásárhelyi tervben érintett települések termelő infrastruktúra fejlesztései.

Külön pályázati felhívásokat tettek közzé a megyei területfejlesztési tanácsok a kedvezményezett és a leghátrányosabb helyzetű térségekben megvalósuló beruházások támogatására. Ebben a felhívásban csak az önkormányzati beruházások részesülhetnek támogatásban.

A megyékben a legfontosabb támogatható cél a termelő infrastruktúra-fejlesztés, azaz a gáz, az elektromos és távhőszolgáltatás, az ivóvíz- és szennyvízhálózat, utak, hidak és vízi létesítmények, közlekedési, hírközlési, informatikai és hulladékkezelő létesítmények, szakszerű egyedi szennyvízelhelyezési létesítmények létrehozása, valamint az ezek működését szolgáló technológia és egyéb gépi beszerzés. A támogatható célok közé tartozik a humán infrastruktúra-fejlesztés is, vagyis az oktatás (alap- és középfokú oktatás), a művelődés, az egészségügy, valamint a szociális ellátás (szociális és családügy) területén megvalósuló beruházások.

A regionális fejlesztési és megyei területfejlesztési tanácsok által meghirdetett pályázatok beadási határideje 2006. február 15. A pályázatok elbírálása a kormány szándékai szerint gyorsított ütemben történik, hogy a nyertes pályázók minél előbb elkezdhessék a munkát.

Budapest, 2006. január 18.

RFF TNMH Sajtó